Hvad vil vi gøre for at nedbringe klimaaftrykket fra vores portefølje?
Vi er med vores milliardinvesteringer med til at drive verden i en grønnere retning. Det spiller ind i den omfattende grønne transition, der sker globalt, og som er nødvendig for at nå målet om klimaneutralitet i 2050.
AP Pension har vedtaget en ny klimastrategi, der går på flere ben. Klimastrategien sætter både mål for CO2 aftryk og grønne investeringer. En styrket indsats for klimarelateret aktivt ejerskab og monitorering igangsættes også.
I menuerne herunder kan du læse mere om de tiltag, vi igangsætter for at nå vores klimamål.
Aktier og virksomhedsobligationer
Hvad gør vi?
- Vi stemmer på generalforsamlinger hos selskaberne i vores portefølje ud fra et bæredygtigt udgangspunkt for at påvirke de mest udledende selskaber i en bæredygtig retning. Det sker enten direkte eller via vores samarbejdspartner, EOS at Federated Hermes Limited (EOS) , som er specialiseret i bl.a. afstemning.
- Når vi stemmer for eller imod et generalforsamlingsforslag inden for klimaområdet, benytter vi dybdegående analyser og anbefalinger fra EOS som grundlag for vores stemme.
- Vi indgår i dialog med vores kapitalforvaltere om bl.a. at udvikle og styrke deres arbejde med ansvarlighed.
- Vi indgår i dialog med udvalgte selskaber i porteføljen for at påvirke dem til at forebygge negativ indvirkning på klimaet. Det sker primært via eksterne konsulenter, kapitalforvaltere og investorsamarbejder, da AP Pension på den måde kan tale med større vægt.
- Vi koncentrerer klimaindsatsen over for de selskaber, der har det største CO2-aftryk i vores portefølje. Dette sker gennem dialog og aktivt ejerskab. Arbejdet fokuserer på, hvordan selskaberne vil nedbringe deres CO2-aftryk, og hvordan de på en troværdig måde medvirker til grøn omstilling.
- Eksklusion af selskaber er også en del af vores aktive ejerskabs-strategi på klimaområdet som en sidste udvej. Se eksklusionskriterierne her.
Du kan læse mere om vores strategi for aktivt ejerskab her.
Ejendomme i drift
Ejendomme i drift
Vi vil:
- Taksonomi-tilpasse den relevante del af vores portefølje
- Fortsat arbejde med miljøcertificeringer som Svanemærkning og DGNB
- Måle og arbejde i henhold til vores Net Zero-strategi for den eksisterende portefølje
- Gennemføre energioptimeringer, hvor dette er økonomisk rentabelt og hvor CO2-udledningen er størst
- Arbejde med optimering af driften på vores ejendomme, så vi kan reducere vores energiforbrug (ved at få et forbedret datagrundlag fra porteføljens faktiske forbrug)
- Arbejde med klimarisikovurderinger og prognoser for fysiske risici (oversvømmelse, hedebølge og lign.)
- Implementere krav over for vores samarbejdspartnere med henblik på at sikre efterlevelse af arbejdstager- og menneskerettigheder i vores værdikæde
- Udarbejde strategi for social bæredygtighed på porteføljeniveau samt evaluering af udvalgte boligbyggerier
Udviklingsprojekter
Vi vil:
- Arbejde med fokus på CO2-reduktion, både gennem designoptimeringer, materialevalg, skærpede CO2-krav og fokus på transformation
- Måle og arbejde i henhold til vores Net Zero-strategi for vores udviklingsprojekter
- Taksonomi-tilpasse alle nyopførte bygninger
- Fortsat arbejde med miljøcertificeringer som Svanemærkning og DGNB
- Udarbejde et rammeværk til at arbejde og måle på on-site og off-site biodiversitet
- Implementere krav over for vores samarbejdspartnere med henblik på at sikre efterlevelse af arbejdstager- og menneskerettigheder i vores værdikæde
- Udarbejde og implementere strategisk tilgang til social bæredygtighed
Aktivt ejerskab i forhold til klima
Vores strategi for klimarelateret aktivt ejerskab betyder, at vi går i dialog med de selskaber, der bidrager mest til AP’s samlede udledning på tværs af aktie og obligationsporteføljen. Dialog med selskaber føres både på egen hånd og ved brug af vores samarbejdspartner EOS at Federated Hermes Limited (EOS) eller andre investorer. Dialogen kan få ekstra tyngde, når den gennemføres sammen med andre investorer.
Vi prioriterer selskaber, som vi gennemfører klimarelateret aktivt ejerskab over for.
Yderligere integration af klimahensyn i porteføljeforvaltningen
Ved nye investeringer foretages en screening ud fra forskellige ESG-indikatorer, samt en overordnet vurdering af, om selskaber lever op til AP Pensions forpligtigelse til Parisaftalens mål. Og ved nye eksterne forvaltere vil vi som del af due diligence processen vurdere om forvalterens investeringstilgang er forenelig med AP Pensions ambitioner.
Eksisterende selskaber i porteføljen monitoreres jævnligt på deres generelle indsats på klima. De selskaber, som ligger dårligst til, vil komme under skærpet overvågning, Dette vil også rapporteres til ledelsen i AP Pension