Sådan udøver vi aktivt ejerskab
AP Pension anerkender primært at have et ansvar for at sikre et så godt afkast til kunderne som muligt, men også at have et ansvar for, at investeringerne sker ansvarligt og understøtter en bæredygtig udvikling. Dette ligger til grund, når vi som ansvarlig investor udøver aktivt ejerskab.
AP Pension mener, at dialog er det mest effektive redskab til at fremme ansvarlig adfærd samtidig med at sikre det bedst mulige langsigtede afkast af de investerede pensionsmidler.
AP Pensions arbejde med aktivt ejerskab har som formål at:
- tage hensyn til bæredygtighedsfaktorer, som omfatter de negative indvirkninger fra AP Pensions investeringer på miljø-, sociale- og ledelsesmæssige forhold
- tage hensyn til bæredygtighedsrisici, som indebærer risici relateret til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold, og som kan påvirke værdien af investeringen negativt,
- fremme bæredygtig udvikling og værdiskabelse i de selskaber vi investerer i.
AP Pensions udøvelse af aktivt ejerskab tager udgangspunkt i værdigrundlaget i AP Pensions politik for ansvarlighed og bæredygtighed på investeringsområdet, som er baseret på veldefinerede og anerkendte internationale standarder og principper om menneskerettigheder, anti-korruption og miljø. Politikken tager udgangspunkt i de internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd defineret i OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder og FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt bredt anerkendte FN-konventioner.
Læs vores politik for aktivt ejerskab
Dialog med selskaberne foregår som udgangspunkt via vores eksterne samarbejdspartner og rådgiver. AP Pension har til enhver tid mulighed for selvstændigt at afholde møder og indgå i direkte dialog med selskaber. Prioritering af selskaberne følger væsentlighedsprincippet og er i tråd med FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv.
I tråd med de internationalt anerkendte principper har AP Pension pligt til at gøre sin indflydelse gældende og skubbe selskaberne i porteføljen i en mere bæredygtig og ansvarlig retning. Det gør vi bl.a. ved at samarbejde med andre investorer i udførelsen af aktivt ejerskab, f.eks. via medlemskab af UN PRI, IIGCC, CDP, Investor Alliance for Human Rights, Climate Action 100+ og Nature Action 100.
Aktivt ejerskab og dialog med selskaber kan ligeledes udføres i samarbejde med vores eksterne forvaltere, som ofte har en tæt kontakt til de selskaber, der indgår i de pågældende eksternt forvaltede fonde.
I AP Pension er vi åbne om vores tilgange og offentliggør lister over, hvilke selskaber vi fører dialog med. Vi forholder os dog til, at fortrolighed i visse tilfælde kan være nødvendig.
Viser dialogen med et selskab ikke resultater inden for et bestemt tidsinterval kan der være behov for at eskalere aktivt ejerskab overfor selskabet i form af direkte dialog med selskabet, f.eks. ved fysiske møder og yderligere samarbejde med andre investorer. AP Pension kan også anvende stemmeafgivelse på generalforsamlinger ved at for eksempel stemme for aktionærforslag eller stemme imod genvalg af bestyrelsens forperson. AP Pension kan også vælge fremstilling af aktionærforslag på generalforsamlinger til at forøge muligheden for at påvirke et selskab til at agere i tråd med internationale principper for god selskabsledelse og vores politikker.
I situationer hvor dialogen anses for at være virkningsløs kan AP Pension vælge at afhænde investeringen. Dette anses dog som sidste udvej. Af hensyn til afkast og risikospredning, kan AP Pension vælge at beholde et selskab, selvom dialogen vurderes ikke at være tilfredsstillende. I disse tilfælde vil AP Pension være åben og kommunikere om dette.
Udover den direkte dialog med selskaberne gennem vores eksterne rådgiver samarbejder vi med en lang række andre investorer, f.eks. via medlemskab af PRI, Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) og Climate Action 100+.
Stemmeafgivelse ved generalforsamlinger
I AP Pension udøver vi også aktivt ejerskab ved at afgive vores stemme på selskabernes generalforsamlinger. Det gør vi løbende i alle de selskaber, vi er investeret i. Praktisk foregår det ved, at vores eksterne rådgiver udøver såkaldt proxy voting, hvilket betyder, at rådgiveren tildeles en fuldmagt til at stemme på vegne af AP Pension.
Når der skal afgives stemme til generalforsamlingen, varetager vores eksterne rådgiver selve stemmeeksekveringen og afgiver stemme på vegne af AP Pension. Stemmeafgivelsen er som udgangspunkt automatiseret og følger en på forhånd fastlagt stemmeafgivelsespolitik. Denne stemmeafgivelsespolitik er baseret på anbefalinger fra EOS at Federated Hermes Limited (EOS) ESG’s specialister, som for hver generalforsamling foretager omfattende research af hvert enkelt forslag med fokus på bæredygtighed. Det vil sige, at vi som udgangspunkt vil stemme i tråd med EOS’ anbefalinger, hvis det anses som bæredygtigt.
Vi har til enhver tid mulighed for selv at stemme ved generalforsamlingerne, hvilket eksempelvis kan ske ved principielle spørgsmål, eller hvor stemmeafgivelsen anses som et brugbart værktøj til at eskalere det aktive ejerskab over for et selskab ud over den regelmæssige overvågning og dialog. Med dette menes, at hvis vedvarende dialog ikke har ført til opnåelse af det ønskede mål, kan vi blandt andet bruge stemmeafgivelse og fremstilling af aktionærforslag på generalforsamlinger til at forøge muligheden for at påvirke et selskab til at agere i tråd med internationale principper for god selskabsledelse og vores politikker.
Vi har derudover investeret i nogle fonde, hvor vi ikke har stemmeret.
Vi deltager ikke i aktieudlån og vil derfor ikke opleve scenarier, hvor der skal foretages tilbagekaldelse af udlånte aktier i relation til stemmeafgivelse på generalforsamlinger.
Læs mere om AP Pensions udøvelse af aktivt ejerskab
I AP Pensions årlige CSR-rapport kan du læse om, hvordan aktivt ejerskab er blevet udøvet i det forgangne år. Her kan du også læse mere om, hvilke processer vi har på plads for at efterleve vores politik for aktivt ejerskab, samt hvordan vi arbejder med bæredygtighed og ansvarlighed bredt i AP Pensions virksomhed.
AP Pensions bæredygtighedsrapport 2023
Holdningserklæringer
I pdf'erne herunder kan du læse AP Pensions holdning til udvalgte temaer i relation til vores investeringsbeslutninger.