• Bæredygtighed

Risikomærkning af markedsrenteprodukter

Risiko er nødvendig for at få afkast

AP Pension investerer din opsparing i værdipapirer, fx obligationer, aktier, ejendomme m.m. Det gør vi for at få din opsparing til at vokse, så du kan få mest muligt udbetalt, når du skal på pension. Når man investerer i værdipapirer, kan værdien af opsparingen svinge op og ned fra år til år. Det kaldes investeringsrisiko.

Se risikoen på din pensionsopsparing

For at gøre det nemmere for dig at forstå og sammenligne risikoen på din pensionsopsparing, bliver alle pensionsprodukter ”mærket” med et risikotal mellem 1,0 og 6,0: 

Risikotallene mellem 5,0 og 6,0 er den højeste risiko. Her kan din opsparing svinge meget op og ned i det næste år.

Risikotallene mellem 1,0 og 1,9 er den laveste risiko. Her vil der være mindre udsving. 

Se her Forsikring & Pensions bud på, hvor meget opsparingen kan stige eller falde i løbet af et år. Du kan sammenligne risikoen på din egen ordning med lignende produkter i andre selskaber på faktaompension.dk/risiko

Kortsigtet og langsigtet risiko

Der er to slags risiko, når man taler om pensionsopsparing. Den kortsigtede risiko, som viser, hvor meget værdien af din opsparing kan svinge op og ned i løbet af det næste år. Og den langsigtede risiko, som viser, hvor stor usikkerheden er på dine fremtidige udbetalinger, når du går på pension.

Risikotallet er kun udtryk for den kortsigtede risiko – altså hvor meget værdien af din opsparing kan stige eller falde i løbet af det næste år.

Risikoen afhænger af din alder

Når risikoen er høj, er muligheden for afkast også høj. Derfor har AP Pension udviklet et pensionsprodukt, AP Active, der har høj risiko, når kunden er ung. Når man er ung, kan tiden og fremtidige indbetalinger genvinde eventuelle tab i de år, hvor de finansielle markeder udvikler sig negativt. Når man bliver ældre, har man ikke så lang tid til at indhente et eventuelt tab og kommende indbetalinger kan ikke kompensere i samme omfang. Derfor aftrapper AP Pension risikoen, efterhånden som kunden bliver ældre. De enkelte fonde i dette produkt hedder f.eks. AP Active 2044, hvor 2044 står for året, hvor pensionsordningen udbetales.

AP Pension har også en række andre pensionsfonde, som kunderne kan vælge at investere i, hvor risikoen ikke tilpasses til kundens alder. Ved investering i disse fonde, f.eks. AP Invest Danske Aktier, forvaltes investeringen med henblik på at opnå det bedst mulige afkast på samme måde for alle kunder, uafhængigt af alder.  

Risikomærkning

Se risikomærkning for AP Pension

Se risikomærkning for nærpension

Se metodebeskrivelse for opgørelse af risikomærkning

 

Se de fonde, vi investerer i, her

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.