• Samfundsansvar

Som pensionist har du stadig mulighed for at optimere din pension

Når du er holdt op med at arbejde og livet på pension er gået i gang, kan det være, at du finder ud af, at dine økonomiske behov er anderledes end du forventede. Som pensionist har du stadig mulighed for at optimere din pension. Vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål.

Vigtige ting at huske på

  • Du kan ændre din udbetalingsperiode, når du er gået på pension
  • Har dine nærmeste ret til en udbetaling ved din død?
  • Vælg mellem depotrente og markedsrente

Kan jeg ændre i min udbetalingsperiode, når jeg er gået på pension?

Når du er begyndt at få din ratepension udbetalt, kan du stadig vælge at forlænge den periode, som dine rater skal spredes over. Det giver dig en mindre udbetaling hver måned, men kan alligevel være en fordel.

For det første kan du opleve en mindre modregning i din offentlige pension, når udbetalingerne fra din egen pensionsopsparing bliver mindre. For det andet kan du, hvis du har en stor pension, måske opnå en skattebesparelse ved at sprede din opsparing ud over flere år.

Hvornår skal jeg senest have min ratepension udbetalt?

Din ratepension skal være udbetalt senest 30 år efter det tidspunkt, du tidligst kan begynde at få den udbetalt. For pensionister i de kommende år vil det sige, at alle pengene skal være udbetalt, når de er 90 år. Da ratepensionen skal udbetales over mindst 10 år, kan du altså vente med at tage hul på den, indtil du fylder 80 år.

Får mine efterladte min pension, hvis jeg ikke selv når at bruge den?

Hvis du har en ratepension og ikke når at få udbetalt alle pengene, vil din(e) nærmeste pårørende typisk få resten af din opsparing.

Hvis du har en livsvarig livrente, bliver den som udgangspunkt kun udbetalt, så længe du lever. Dog kan du, inden du går på pension, købe en garanti på din livrente. Den sikrer, at dine efterladte får udbetalt et beløb, hvis du dør inden for den årrække, garantien løber.

Kan jeg investere min opsparing som pensionist?

Inden du går på pension, vælger du, om din opsparing skal forrentes med depotrente eller markedsrente, mens du får udbetalt pensionen. Du bestemmer altså selv, om du vil løbe den investeringsrisiko, der er forbundet med markedsrente, for til gengæld at få mulighed for et højere afkast.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.