AP Pension strammer grebet om fossile investeringer
Som et led i AP Pensions klimastrategi strammer pensionsselskabet nu kriterierne for fossile investeringer. Med stramningen er yderligere 73 selskaber røget på AP Pensions eksklusionsliste over selskaber, som pensionsselskabet ikke vil investere kundernes pensionsopsparinger i. Blandt de ekskluderede selskaber er Shell og TotalEnergies.
AP Pension strammer nu grebet om kriterierne for fossile investeringer, herunder inden for kul, forsyning, tjæresand samt olie og gas. Stramningen sker som et led i AP Pensions klimastrategi, hvor selskabet har et erklæret mål om, at alle investeringer i 2050 skal være klimaneutrale. For AP Pension vil med sine investeringer være med til at understøtte Paris-aftalens mål om at holde klodens temperaturstigninger på maksimalt 1,5 grader.
Stramningen betyder blandt andet, at AP Pension tilføjer yderligere 73 fossile selskaber til selskabets eksklusionsliste. Dermed er der nu i alt 187 fossile selskaber, som ikke lever op til AP Pensions nye skærpede kriterier. Blandt de nye selskaber på listen er blandt andet Shell, hvor AP Pension har investeringer for 91 millioner kroner. I alt kommer AP Pension med de nye skærpede eksklusionskriterier til at sælge investeringer i otte fossile selskaber for cirka 310 millioner kroner. Frasalgene sker i løbet af første kvartal i år og omfatter aktier og erhvervsobligationer.
- Selskaber i den fossile sektor, herunder inden for kul, forsyning, tjæresand samt olie og gas spiller en helt central rolle i klimakampen for at nå Parisaftalens mål om at holde temperaturstigningerne på maksimalt 1,5 grader i 2050. Derfor strammer vi nu grebet om fossile investeringer, da vi ikke vil understøtte selskaber, der gør det svært at nå målet i Paris-aftalen, siger chef for ansvarlige investeringer i AP Pension, Anna Maria Fibla Møller, og fortsætter:
- Som følge af vores nye og strammere kriterier frasælger vi olie- og gasselskaber, som investerer i nye olie- og gasfelter, og som ikke har udarbejdet ambitiøse forretningsplaner for at omstille sig i overensstemmelse med Paris-aftalens målsætninger. Det mener vi f.eks. er tilfældet med Shell og TotalEnergies, som vi nu afhænder, fortæller Anna Maria Fibla Møller.
Dilemmafyldt område
Ifølge Anna Maria Fibla Møller er arbejdet med fossile investeringer et område fyldt med flere dilemmaer.
- Det er et dilemma for AP Pension, hvordan vi bedst muligt håndterer olie-og gasselskaber, som investerer i nye olie- og gasfelter, i vores investeringsunivers. På den ene side har disse selskaber stor negativ påvirkning på klimaet, men omvendt er vi villige til at investere i de selskaber, som har en troværdig plan til at omstille deres forretning, så den er forenelig med Paris-aftalen. Et konkret eksempel er Eni, som vi er investeret i og har valgt at sætte på vores observationsliste. Ud over at monitore selskabet tæt vil vi også øge vores indsats inden for aktivt ejerskab, forklarer Anna Maria Fibla Møller og fortsætter:
- Er dialogen virkningsløs, så er vejen til eksklusion kort for vores vedkommende. Vi har et ansvar som aktiv ejer for at skubbe de selskaber, vi har i porteføljen, i den rigtig retning. Vi kan ikke have en ambition om, at vores investeringer skal være klimaneutrale, hvis vi ikke er parate til at stille krav til de selskaber, vi investerer i, siger Anna Maria Fibla Møller.
Ud over de selskaber, som AP Pension nu ekskluderer, så har pensionsselskabet ligeledes identificeret fire selskaber, som er en del af eksternt forvaltede fonde, hvor AP Pension ikke har bestemmende indflydelse på beholdningen. Her har AP Pension opfordret til frasalg. Det drejer sig om et samlet beløb på ca. 4,5 millioner kroner.
Den nye og strammere strategi for fossile investeringer er et led i AP Pensions arbejde med at leve op til Parisaftalens mål, som også omfatter et medlemskab af klimainitiativet Paris Aligned Investment Initiative og Net Zero Investment Framework. Som en del af det skal AP Pension fremsætte flere delmål frem mod 2050. Frem mod 2025 vil selskabet reducere klimaaftrykket fra sine aktier og virksomhedsobligationer med 37 procent, og det vil fastsætte nye delmål hvert femte år.
Fakta:
Med den nye og strammere strategi for fossile investeringer vil AP Pension ikke længere investere i:
- Selskaber, hvor en andel på fem procent eller mere af omsætningen er relateret til udvinding af termisk kul, eller de har ekspansionsplaner.
- Selskaber, hvor en andel på 25 procent eller mere af omsætningen er relateret til energiproduktion med termisk kul, eller de har ekspansionsplaner.
- Selskaber, hvor en andel på fem procent eller mere af omsætningen er relateret til udvinding af tjæresand.
- Selskaber, hvor en andel på 20 procent eller mere af omsætningen er relateret til -udvindingsaktiviteter inden for olie og gas. Derudover er der blevet lavet en holistisk vurdering af de resterende olie- og gasselskaber.
I AP Pensions holistiske vurdering sammenholder AP Pension selskabernes forretningsmodeller med målene i Paris-aftalen ved blandt andet at tage højde for:
- Selskabernes investeringer i udforskning efter nye olie- og gasfelter.
- Om selskaberne kan præsentere en forretningsmodel og fremtidsplaner, som er i overensstemmelse med Paris-aftalens mål.
- Selskabernes klimaambitioner i form af CO2-reduktionsmål.
- Selskabernes lobbyaktiviteter.
Læs mere om vores nye fossil-strategi her
For yderligere information:
Anna Maria Fibla Møller, chef for ansvarlige investeringer i AP Pension. Mobil: 7191 9721
Johan Monggaard, presse- og kommunikationskonsulent i AP Pension. Mobil: 2644 1528