Hvornår har du sidst tjekket, hvem der får din pension efter dig?
”Begunstigelse” handler om, hvem der skal have eventuelle udbetalinger fra livsforsikringerne og din pensionsopsparing, når du dør. Det er vigtigt, at du tager stilling til, hvem af dine efterladte, der skal være begunstiget - ellers risikerer du, at pengene havner hos andre end dem, du ønsker.
Din pensionsordning indgår ikke som en del af den almindelige arv efter dig ligesom resten af din formue, medmindre du udtrykkeligt har indsat ”Ingen” som begunstiget (så indgår beløbet i boet) Så selvom du har skrevet testamente, går pengene fra din pensionsordning til den/dem, som er registreret som begunstiget hos pensionsselskabet. Derfor skal du sikre, at også begunstigelsen på din pension svarer til dine ønsker.
Du bestemmer stort set selv, hvem der skal have pengene fra din pension, når du dør. På nogle pensionstyper er der dog begrænsninger på, hvem du kan vælge.
Når du får en pensionsordning i AP Pension, bliver dine begunstigede automatisk sat til ”dine nærmeste pårørende”. Det gælder, indtil du selv aktivt ændrer det. Men du skal være opmærksom på, at dine ønsker kan ændre sig i takt med ændringer i dit liv, så det er en god ide at tjekke begunstigelsen med mellemrum, og i hvert fald når der sker større ændringer i dit liv. Det kan f.eks. være, hvis du
- bliver gift eller skilt
- får en ny samlever
- får børn
- har større ændringer i din økonomi
Du bør også tjekke begunstigelse, hvis en af dine nuværende begunstigede dør.
Hvem er din(e) nærmeste pårørende?
Hvis din pensionsordning er oprettet i 2008 eller senere, er nærmeste pårørende (i rækkefølge):
- Ægtefælle eller registreret partner
- Samlever, som du, når du dør, enten har boet sammen med dig i to år, eller som du venter, har eller har haft barn med
- Livsarvinger, dvs. børn, børnebørn mv.
- Arvinger ifølge testamente
- Arvinger efter loven
Det er værd at bemærke, at denne rækkefølge gør, at f.eks. ens børn ikke arver, hvis man har en samlever (pkt. 2 ovenfor). Så hvis man gerne vil efterlade noget til dem, skal de specifikt indsættes som begunstigede.
Andre regler for samlever, hvis pensionsordningen er fra før 2008
Hvis din ordning er oprettet i 2007 eller tidligere, er din samlever ikke med i rækken af ”nærmeste pårørende”. Her vil det altså være dine børn/øvrige arvinger, der får udbetalingen, hvis du ikke har en ægtefælle/registreret partner. Du bør derfor her tage stilling til, om du også vil sikre din samlever.
Særeje og båndlæggelse
Måske har du særlige ønsker til, hvordan udbetalingerne fra din pensionsordning skal forvaltes efter din død, og du har forskellige muligheder:
- Særeje
Du kan bestemme, at udbetalingerne skal tilhøre den begunstigede som særeje. På den måde opnår du blandt andet, at den begunstigede ikke skal dele udbetalingerne med sin ægtefælle ved en eventuel separation eller skilsmisse. - Båndlæggelse
Hvis du mener, at det er bedst, at den begunstigede først får rådighed over udbetalingerne fra en bestemt alder, kan du bestemme, at udbetalingerne skal båndlægges.
Hvad gælder for din ordning?
Du kan se, hvem som er registreret som begunstiget på din pensionsordning i AP Pension på Min Pension. Hvis du ønsker at ændre din begunstigelse, kan du finde blanketterne, du skal bruge, her.
Hvis der ikke fremgår en begunstiget på siden, er det som udgangspunkt dine nærmeste pårørende i henhold til ordningens oprettelsestidspunkt, der vil modtage udbetalingerne.
På Min Pension kan du også se en dækningsoversigt over, hvor meget der vil blive udbetalt ved din død.