• Bæredygtighed

Bæredygtighedsrelaterede oplysninger for AP Bæredygtig

Markedsføringsmateriale

Find markedsføringsmateriale om AP Bæredygtig her.

Periodiske og prækontraktuelle oplysninger
Sammenfatning

AP Bæredygtig er et livscyklusprodukt, der fremmer miljømæssige og sociale karakteristika gennem bidrag til FN’s verdensmål, dog uden at have bæredygtig investering som mål. AP Bæredygtig er klassificeret som artikel 8 i regi af EU's Disclosure-forordning.

Alle investeringer sker under hensyntagen til AP Pensions politik for ansvarlighed og bæredygtighed på investeringsområdet herunder AP Pensions eksklusionskriterier. Politikken er baseret på de internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd som defineret i OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder og FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv (UNGPs) samt i Parisaftalen. Den nærmere aktivsammensætning og andelen af fondsinvesteringer kan variere afhængigt at den enkelte kundes tid til pensionering.

For at sikre, at de sociale og miljømæssige karakteristika opfyldes, overvåges investeringerne løbende. Overvågningen omfatter kvartalsvis screening af porteføljeselskabernes involvering i eventuelle kontroverser for at sikre, at de løbende opfylder kravene om god ledelsespraksis samt evaluering af porteføljeselskabernes fortsatte bidrag til FN’s verdensmål.

Der er ikke udpeget et indeks som referencebenchmark for at opnå de miljømæssige eller sociale karakteristika. 

Intet bæredygtigt investeringsmål

Dette finansielle produkt fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika, men det har ikke bæredygtig investering som sit mål.

Det finansielle produkts miljømæssige eller sociale karakteristika

AP Bæredygtig er et livscyklusprodukt, der har til formål at fremme miljømæssige og sociale karakteristika gennem bidrag til FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling (herefter FN’s verdensmål) samt håndtering af negative indvirkninger.

Grundlaget for de investeringsbeslutninger, der tages om produktet, er AP Pensions politik for ansvarlighed og bæredygtighed på investeringsområdet. Politikken er baseret på de internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd som defineret i OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder og FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv (UNGPs) samt i Parisaftalen.

FN’s verdensmål bidrager til at fremme både miljømæssige og sociale karakteristika

Konkret stilles der krav om, at hver investering skal bidrage til mindst ét af FN’s 17 verdensmål. Investeringerne kan bidrage til et eller flere af FN’s verdensmål både via deres produkter/services og/eller deres operationelle processer. Det er således det positive bidrag til verdensmålene, der gør investeringer/aktiver egnede til at indgå i dette produkt. De forskellige investeringer bidrager til forskellige verdensmål, og dermed sikres der positivt bidrag til verdensmål med både miljømæssige og sociale karakteristika.

Strategien operationaliseres i alle aktivklasser, som er inkluderet i produktet: aktier, obligationer og reale aktiver, herunder direkte investeringer i grøn energi og ejendomme. Med AP Bæredygtig udbydes dermed et finansielt produkt, som fremmer bæredygtighedskarakteristika gennem bidrag til FN’s verdensmål på tværs af alle aktivklasser.

Investeringsstrategi

Produktet er et livscyklusprodukt, hvor kundens risikoprofil aftrappes frem mod pensionering. Investeringsstrategien er at investere i aktier, obligationer og reale aktiver balanceret i forhold til den enkelte kundes tid til pension. Målsætningerne for de miljømæssige og sociale karakteristika opnås gennem investeringsstrategien.

Aktier 
Aktivklassen består af en noteret del og en unoteret del. Den noterede del består af to separate aktiemandater: AP Bæredygtig Kvant, som er et eksternt forvaltet kvantitativt mandat og AP Bæredygtig Select, som er et internt forvaltet mandat. Fælles for begge aktiemandater er, at der alene kan foretages investeringer i aktier, der er godkendt via AP Pensions bæredygtighedsscreening.  

Den unoterede del består af en private equity fond, der investerer i virksomheder, der bidrager til reduktion af CO2-udledning. Det kan være igennem teknologi, der erstatter hidtil anvendt teknologi, produkter der har et lavere CO2-aftryk end de produkter de erstatter, eller serviceydelser, som skal hjælpe andre virksomheder med at opnå deres CO2-mål. Fonden er i investeringsfasen. 

Obligationer 
Obligationsporteføljen består af 10-20 obligationer af meget høj kreditkvalitet. Der må indgå ’green bonds’, ’social bonds’ og en kombination heraf i porteføljen. Den største andel er grønne obligationer, og sociale obligationer udgør kun en mindre andel. De grønne obligationer er udstedt under ICMA’s Green Bond Framework, hvor det beskrives hvilke aktiviteter, der understøtter den grønne omstilling, som der kan investeres i. Lignende krav gælder for social bonds, men hvor aktiviteten er på det sociale område.  

Reale aktiver
Infrastruktur og private equity:
Porteføljen består af fonde, som investerer i aktiver indenfor vedvarende energi såsom on- og offshore vindmøller, solcelleparker, forskellige typer af biomasseanlæg samt lagring af energi.  

Danske ejendomme
Der investeres i danske ejendomme via AP Ejendomme, et helejet datterselskab af AP Pension. AP Ejendommes egenkapital indgår i AP Bæredygtig som en unoteret aktie. Samlet skal min. 70% af aktiverne i AP Ejendomme P/S overholde kravene til bæredygtige investeringer før AP Ejendomme P/S kan indgå, i sin helhed, som en overholdende aktie.

Andel af investeringerne

Det skal oplyses, hvor stor en andel af investeringerne, der medgår til at fremme bæredygtighedskarakteristika. Der er som minimum 95 procent af investeringerne i AP Bæredygtig, der fremmer disse.

Den planlagte aktivallokering for AP Bæredygtig er:

Aktier: 20-85 procent

Obligationer: 0-80 procent

Reale aktiver: 0-35 procent

Den overordnede aktivallokering, og dermed risikoniveauet, er fastlagt i forhold til kundens tid til pension.

Minimumsandelen af investeringer i AP Bæredygtig, der anvendes til at opfylde miljømæssige eller sociale karakteristika, er 95 procent

Overvågning af miljømæssige eller sociale karakteristika

AP Bæredygtig screenes minimum halvårligt for følgende Principal Adverse Impact (PAI) indikatorer. Investeringer, der ikke lever op til de fastsatte tærskelværdier for hver indikator, vil blive afhændet:

  • PAI 2 & PAI 3: 10 % dårligste selskaber inden for hver industri – set i forhold til både CO2-aftryk (PAI 2) og drivhusgasemissionsintensitet (PAI 3) – som ikke har et godkendt Science-Based Target ekskluderes fra AP Bæredygtig.
  • PAI 10 & PAI 11: Selskaber, som ikke overholder OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder (PAI 10), herunder hvis de f.eks. ikke har vedtaget en menneskerettighedspolitik eller har implementeret tilstrækkelige due diligence-processer til at håndtere negative indvirkninger på omverdenen (PAI 11) ekskluderes fra AP Bæredygtig.
  • PAI 13: Selskaber, som ikke lever op til minimumskravet på 20 % af det underrepræsenterede køn i bestyrelsen, ekskluderes.

Derudover anvender vi dialog med selskaber, stemmeafgivelse ved generalforsamlinger, investorerklæringer, ESG-betingelser i kontraktvilkår med forvaltere samt samarbejder med andre investorer og interessenter som redskaber til at afbøde både aktuelle og potentielle negative indvirkninger.

Metoder

De bæredygtighedsindikatorer der anvendes til at måle opnåelsen af de miljømæssige og sociale karakteristika, der fremmes i produktet:

  • FN’s verdensmål: Hver investering i AP Bæredygtig skal have et positivt bidrag til ét eller flere konkrete verdensmål, som dermed fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika. De specifikke bæredygtighedsindikatorer, som anvendes til at opnå dette, bliver tilpasset den enkelte aktivklasse i AP Bæredygtig.
  • Miljø- og klimaforhold: Investeringsmodtagende virksomheders CO2-aftryk og drivhusgasemissionsintensitet identificeret ud fra PAI nr. 2 og PAI nr. 3.
  • Status på CO2-reduktionsmål og efterlevelse af Parisaftalens mål: Status på CO2-reduktionsmål og andelen af den likvide portefølje, som er ’alignet’ med Parisaftalens mål. 
  • Grønne investeringer: Andel af investeringer, der fremmer miljømæssige karakteristika målt efter F&P’s model for opgørelse af grønne investeringer.
  • Sociale forhold: Antal investeringer som ikke lever op til de internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd identificeret ud fra PAI nr. 10 (Overtrædelser af FN's Global Compact-principper og OECD's Retningslinjer for Multinationale virksomheder) og PAI nr. 11 (Mangel på processer og overholdelsesmekanismer til overvågning af overholdelsen af FN's Global Compact-principper og OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder).
  • AP Pensions eksklusionskriterier: AP Pensions eksklusionskriterer dækker over virkningsløs dialog, tobak, kontroversielle våben, termisk kul, tjæresand og olie og gas
  • Stemmeafgivelse: Antal af AP Pensions stemmer på selskabers generalforsamlinger med henblik på at påvirke dem til at håndtere problemstillinger og fremme miljømæssige og sociale karakteristika.
  • Dialoger: Antal af dialoger med selskaber, som foretages via vores eksterne samarbejdspartner, EOS at Federated Hermes Limited, for at håndtere negative indvirkninger og fremme miljømæssige eller sociale karakteristika.
Datakilder og databehandling

Datakilder og databehandling vedrørende finansielle produkter, der fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika.

Datakvalitet

Vi anvender eksterne dataleverandører. Vi har løbende dialog med dem, hvis vi har spørgsmål til deres dataleverancer. Vi forholder os kritisk til data og har flere øjne på, før data bliver anvendt i vores beslutningsgrundlag. 

Databehandling

Vi overvåger løbende ESG-performance af vores portefølje. Vi gennemlyser løbende porteføljen på fondsniveau for klima, bidrag til FN’s verdensmål, ESG-risici og anvender blandt andet analyserne som grundlag for dialog med eksterne forvaltere. Datakilder

  • MSCI
  • Sustainalytics
Begrænsninger med hensyn til metoder og data

AP Pension anvender rapporteret data, men det er forsat en udfordring at få fuld datadækning på alle aktiver i porteføljen, da ikke alle selskaber rapporterer på de datapunkter, der er indeholdt i nærværende anneks.

Due diligence

Som ansvarlig investor er vi i AP Pension opmærksomme på, at investeringer kan påvirke bæredygtighedsfaktorer negativt. En vigtig del af hele arbejdet med ansvarlige investeringer er derfor at udføre due diligence med henblik på at undgå, forebygge og minimere de negative indvirkninger, som vores investeringsbeslutninger kan have.   Læs mere i erklæring om due diligence.

Læs erklæring om due diligence

Politikker for aktivt ejerskab

AP Pensions politik for ansvarlighed og bæredygtighed på investeringsområdet er baseret på veldefinerede og anerkendte internationale principper for menneskerettigheder, korruption og miljø. Politikken er udarbejdet i henhold til §78 og §159 i Lov om finansiel virksomhed.

Politikken tager udgangspunkt i OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder, FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv samt bredt anerkendte FN-konventioner.

AP Pensions politik for aktivt ejerskab kan findes her.

Angiv et referencebenchmark

Der er ikke udpeget et indeks som referencebenchmark med henblik på at opnå de miljømæssige eller sociale karakteristika.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.