• Bæredygtighed

Kom godt igennem den mørke tid

Vinteren kan være en tung tid at komme igennem med mørke, kulde og kedeligt vejr. Mange mennesker føler sig trætte og energiforladt, og nogle bliver triste og taber interessen for aktiviteter, de normalt er glade for.

Tilstanden kaldes i daglig tale for ”vinterdepression”, og det er ikke nogen tilfældighed. Helbredsvejleder Marianne Lund fra AP Care forklarer:

- Vinterdepression skyldes manglen på dagslys i den mørke tid. Lysforholdene påvirker nemlig produktionen af hormoner, som har betydning for søvnbehov og humør, og fraværet af sollys kan derfor udløse træthed og symptomer, der minder om depression.

- Vinterdepression er kendetegnet ved, at tilstanden starter i efterårsmånederne og slutter i foråret. Den kan kendes fra almindelig tristhed, dels ud fra symptomerne, dels fordi der er et karakteristisk mønster, som gentager sig år efter år, fortæller Marianne og tilføjer, at det er meget almindeligt, at man først opdager mønstret, efter at det har gentaget sig i adskillige år.

I Danmark lider cirka fem procent af befolkningen af vinterdepression.

Sådan kan du kende symptomerne

Symptomerne på vinterdepression varierer i styrke, og man behøver ikke at have dem alle. De mest almindelige er:

  • Øget behov for søvn
  • Mangel på energi og overskud
  • Nedtrykthed
  • Øget appetit og trang til søde sager
  • Manglende lyst til samvær med andre
  • Mindre lyst til sex

Sådan kan du lette dine dage

Heldigvis kan man gøre meget for at komme lettere igennem vinteren. Når Marianne i AP Care taler med mennesker, som er ramt af vinterdepression, anbefaler hun, at man spiser sundt og får så meget lys som muligt:

- Sørg for at komme udenfor så meget som muligt i løbet af dagen, så du får gavn af de lyse timer. Gå f.eks. en tur, for fysisk aktivitet og motion vil øge dit velvære og energi og har en positiv effekt, når man er nedtrykt. Og sørg for så meget lys som muligt, når du er indenfor. Træk gardinerne fra og skru op for lyset.

Marianne tilføjer:

- Du kan også prøve lysbehandling med en særlig dagslyslampe. Den skal du sidde foran i 30 minutter eller mere hver dag, typisk om morgenen, så du starter dagen med mere energi. Mange oplever en positiv effekt allerede efter få dage.

Endelig anbefaler Marianne, at du sørger for at få nok søvn. Søvn og en god døgnrytme er vigtig for din mentale tilstand, og hyppige forstyrrelser i dit biologiske ur kan hurtigt føre til dårlig søvn, træthed og dermed øget nedtrykthed.

Gode råd

  • Spise sundt og varieret
  • Få daglig motion, for eksempel en cykel- eller gåtur
  • Sørg for få lys i dagtimerne, gå for eksempel en tur midt på dagen
  • Giv søvnen gode betingelser – Undgå skærm ved sengetid, begræns kaffe, alkohol og hård motion ca. 2 timer før sengetid
  • Kontakt altid din læge, hvis du er i mistrivsel i mere end 14 dage

Har du brug for hjælp?

Det kan være vanskeligt at afgøre, om du har vinterdepression, fordi den let kan forveksles med anden mistrivsel. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Du er altid velkommen til at kontakte helbredsvejlederne i AP Care, hvis du mistrives. Du kan ringe på 7080 5020 mandag til torsdag 8.30 - 16.00. Du kan også skrive til care@appension.dk. Helbredsvejlederne kan give dig gode råd og hjælpe dig videre, f.eks. med hvordan du kan bruge din sundhedsforsikring, hvis du har behov. Samtalerne med helbredsvejlederne er fortrolige.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.