• Samfundsansvar

Stigende renter skal tøjle galoperende inflation

Inflationen er højere, end vi har set i årtier, renterne stiger, og aktierne falder. Investeringsdirektør Rasmus Cederholm forklarer, hvad der er på færde

Inflationen er i 2022 nået op på niveauer, som vi skal helt tilbage til 1980’erne for at finde lignende. For at få has på den galoperende inflation har den amerikanske centralbank hævet renten. De stigende renter og inflationen giver uro på aktiemarkederne.

Stigende renter fra den amerikanske centralbank har gennem den seneste tid været det helt store tema for de finansielle markeder. For siden marts har centralbanken ladet renterne stige to gange, og der er udsigt til yderligere stigninger i løbet af året.

Rentestigningerne kommer som en konsekvens af, at vi siden 2021 har oplevet en markant stigende inflation, der gør det dyrt for den almindelige forbruger at varme sin bolig op, handle i supermarkedet og tanke benzin på bilen. I USA ligger inflationen på over 8 procent, mens den i Europa nærmer sig samme tal. De stigende renter skal være med til at dæmpe inflationen, så den nærmer sig de 2 procent, som den amerikanske centralbank har som mål, at inflationen må være på. Et mål som vi også har i Europa, men her er den europæiske centralbank endnu ikke begyndt at røre ved renten.

Inflationen er blandt andet sat i gang af coronapandemien, forklarer investeringsdirektør i AP Pension, Rasmus Cederholm.

- Med coronapandemien blev økonomier rundt om i verden lukket ned, og det påvirkede forbrugsmønstrene. Vi kunne ikke længere rejse, gå på café, og hele kulturlivet lukkede ned, så vi brugte i stedet penge på boligforbedringer, køb af ting til hjemmet og elektronik, og salget af cykler til motion og fritid boomede. Det satte gang i prisstigningerne på varer. Pandemien ramte også ansatte i logistiksektoren, og sammen med den store stigning i vareefterspørgslen pressede det de internationale forsyningskæder til bristepunktet. Det fik transportomkostningerne til at eksplodere, fortæller vores investeringsdirektør og fortsætter:

- Det betød også højere varepriser. Genåbning af økonomierne skabte et vækstboom og førte til stigning i råvarepriserne, som kun er blevet forværret af krigen i Ukraine. Dermed har det været midlertidige - specielle - og udefrakommende faktorer, der har presset inflationen op. Vækstboomet har samtidig ført til meget lav arbejdsløshed i Europa og USA, siger Rasmus Cederholm og forklarer, at lønudviklingen er den drivende kraft bag inflation:

- Så nu er der sat gang i den klassiske inflationsproces, hvor stramme arbejdsmarkeder skaber højere lønstigninger. Til syvende og sidst er det lønudviklingen, der er den drivende kraft bag inflation. For at få styr på inflationen lader man derfor renterne stige.

Dyrere at være boligkøber

Rentestigningerne betyder blandt andet, at det er blevet dyrere at låne penge til køb af en ejerbolig: Et 30-årigt lån til en ejerbolig nærmer sig herhjemme 4 procent i rente. Tidligere har renten været nede på 0,5 procent. I USA er renten på et lån til ejerbolig kommet op i 5 procent, forklarer Rasmus Cederholm. Når det bliver dyrere at låne penge til ny bolig, bliver der som regel solgt færre boliger, og boligerne falder normalt i værdi. Det lægger samtidig en dæmper på forbrugernes køb af f.eks. nye hårde hvidevarer, møbler og lignende.

- Det er præcis det, centralbanken ønsker at opnå med rentestigningerne. Ved at bremse væksten i den økonomiske aktivitet tages farten af økonomien. Dermed lettes presset på arbejdsmarkedet, hvilket dæmper lønudviklingen. På sigt vil det få inflationen til at falde, fortæller investeringsdirektøren.

En langsigtet investering

Som pensionsopsparer kan den nuværende uro på de finansielle markeder også ses på afkastet. Både obligationsmarkederne og aktiemarkederne har taget et dyk i 2022. På aktiemarkederne har særligt tech-aktier været hårdt ramt, men også andre vækstorienterede aktier har haft det svært.

Selvom inflation og stigende renter skaber uro på aktiemarkederne og lavere afkast, så maner vores investeringsdirektør dog til besindighed.

- Vi tror stadig på, at det lykkes centralbankerne at bringe inflationen under kontrol, uden at den økonomiske vækst bringes til et fuldt stop. Alene en normalisering af de forhold, der trak inflationen op under pandemien og udsigt til, at energi- og fødevarepriser ikke vil fortsætte med at stige i samme tempo som over det seneste år, vil bringe inflationen ned, siger Rasmus Cederholm og fortsætter:

- Det vil hjælpe på stemningen på de finansielle markeder. Samtidig er det vigtigt at huske på, at pension er en langsigtet investering. Vores livscyklusprodukter er indrettet sådan, at jo længere tid en kunde har til pension, jo større risiko er der i investeringerne, mens en kunde med kort tid til pension har lavere risiko. Dermed vil en kunde med kort tid til pension opleve et mindre fald i sit afkast end en kunde med lang tid til pension.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.