Sådan påvirker krig, inflation og stigende renter din pension
Verdensøkonomien er i øjeblikket påvirket – ikke bare af krig i Europa, men også af høj inflation og stigende renter. Men hvad betyder uroen på finansmarkederne egentlig for din pension? Vi har talt med AP Pensions investeringsdirektør Rasmus Cederholm om, hvordan du kan forholde dig.
Der er et før og efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022. Ifølge Rasmus Cederholm er der imidlertid flere faktorer, der har skabt finansiel uro, og krigen i Europa er bare et af flere vindstød, der tilsammen har skabt en såkaldt ’perfekt storm’ på finansmarkederne:
”I kølvandet på den to-årige globale pandemi var der et efterslæb af flaskehalsproblemer i forsyningskæderne rundt omkring, ligesom spærringen af Suez-kanalen satte en stopper for meget handel. Derfor var inflationen allerede begyndt at galoppere både i USA og Europa før invasionen, og der var der allerede tale om, at renterne skulle hæves for at bekæmpe det, som man troede, var en midlertidig inflation. Da den humanitære katastrofe i Ukraine så brød ud, fortsatte inflationen, samtidig med at renterne steg, og det har givet store udsving på rente- og aktiemarkedet”, siger Rasmus Cederholm.
Verdensøkonomi vs. din pengepung
Men hvad betyder det økonomiske stormvejr for de pensionspenge, du sparer op til den dag, hvor du ikke længere skal arbejde? Det har vi bedt Rasmus Cederholm om at svare på.
Hvad betyder uroen på de finansielle markeder for den enkelte opsparing?
”En pensionsopsparing indeholder både aktier og obligationer. Normalt er det sådan, at når aktier falder, så stiger obligationskurserne, men kombinationen af uro på aktiemarkederne og de stigende renter betyder, at selv dem, der har valgt en lav risikoprofil, også oplever, at de har fået et relativt stort tab på deres pensionsopsparing inden for de seneste måneder,” siger Rasmus Cederholm og fortsætter:
”Når det er sagt, så er det vigtigt at huske, at pensionsopsparing er en langsigtet investering. Nogle har måske fået 6% årligt i de sidste tre år, og nu har de måske mistet 9 % det seneste halve år, men samlet set over de seneste tre år, er der stadig et positivt afkast. Så det er vigtigt at have is i maven og se det hele i et langsigtet perspektiv.”
Hvad kan man gøre, hvis man er urolig for sine pensionspenge?
”Jeg kan godt forstå, at nogen måske mærker et sug i maven, når de tjekker deres opsparing og ser, den er faldet i værdi. Og det er naturligt at tænke, om man kan gøre noget anderledes. Men for de fleste vil den rigtige strategi være at holde fast i deres risikoprofil. Der er en risiko for endnu større tab, hvis man forsøger at være smartere end markedet og hoppe ud og ind på de rigtige tidspunkter. Er man i tvivl om man har den rigtige risikoprofil, kan man gennemgå en risikoguide på vores kundeportal.”
Hvordan forholder man sig, hvis man er tæt på pensionsalderen?
”Når man vælger et såkaldt livscyklusprodukt i AP Pension, så har vi indrettet investeringerne med en aftrapning, så risikoen falder, jo tættere man kommer på pensionering. Det er også en god ide at få særligrådgivning, når man nærmer sig pensionsalderen. Den anbefaler vi i øvrigt til vores kunder, uanset hvordan det går på markederne. For det er vigtigt at få et samlet overblik over, hvordan den samlede økonomi bliver i livet efter arbejdslivet.”
Investerer I anderledes nu end før februar 2022?
”Siden februar har vi taget lidt risiko af, så vi har lidt færre aktier, end vi har haft de seneste år. Det har vi gjort, fordi vi har vurderet, at det ville være rettidig omhu at regulere vores investeringer hen over året i et turbulent markedsmiljø, men det er ikke noget radikalt skift. For to år siden besluttede vi desuden, at vi ville øge vores investeringer i infrastruktur og grøn energi, og de seneste måneders uro har bare bekræftet, at det er den rigtige vej at fortsætte.”