• Bæredygtighed

Højtid med overskud

Permakrise er et godt bud på årets ord, også herhjemme. Begrebet, der betegner en lang periode med ustabilitet og usikkerhed, er netop af den britiske ordbog Collins Dictionary kåret som årets ord i 2022. Og lad os være ærlige: Jul rimer bare utrolig dårligt på krise. Julen er hjerternes fest, en tid, der kalder på omsorg, glæde, varme og taknemmelighed.

Så hvordan skaber du mentalt overskud i en højtid i et Annus Horribilis i kølvandet på en pandemi og præget af krig, inflation, klimakrise og politisk uro?

Et godt sted at begynde er som bekendt – hos dig selv. Skal du have overskud at dele ud af, skal der være plus på den mentale energikonto. Se her, hvilke anbefalinger AP Care har til dig, der ønsker at skabe overskud for dig selv og andre i en tid med udfordringer:

#1 Tal pænt til dig

Tanker skaber følelser, som giver fysiske reaktioner. Til sammen udmønter det sig i adfærd. Essensen i den kognitive model er god at have med i en hverdag med mange input, forventninger og krav. Tanker – er bare tanker om virkeligheden, de er ikke hele billedet. Og nogle gange er de skudt helt ved siden af. Giv de bekymrede tanker fri. Giv slip på dem. Eller skab rum til en afgrænset grubletid, eksempelvis et kvarter om dagen, hvor du kan lufte de bange anelser. Og husk i din indre dialog at tale pænt til dig selv med samme gode effekt.

#2 Kontrol eller mangel på samme

Kontrol, påvirkning – eller absolut ingen indflydelse… Gør noget ved dét, du kan ændre på. Og parker resten. At blive bevidst om hvad du er chef for, hvad du er den udførende part på og hvad du er observatør til, kan hjælpe til dig at bruge din energi rigtigt.

#3 Den perfekte utopi

Den perfekte gave, julemiddag, juleferie, familie… findes ganske enkelt ikke. Sort/hvid tænkningens succes eller fiasko er grobund for mange skuffelser og konflikter, ikke mindst i juletiden. Psykisk fleksibilitet er nøglen til overskud. Det får du, når du evner at tage tingene, som de kommer, fokuserer på dét, der går godt, fremfor dét, der kunne have været bedre. Forventningsafstem også med de nærmeste inden juleferien. Hvad er hygge for dig? Er det fire dage i nattøj, tre festlige julefrokoster med det hele eller et godt miks?

#4 Basale behov og hormoner

Genveje til overskud finder du ved at have styr på de basale behov – kost og søvn. Det er bunden i pyramiden, der danner grundlag for alt det, der rykker. Derudover kan du med fordel fokusere på at styrke dine velvære- og lykkehormoner dopamin, endorfin, oxytocin og serotonin.

Dopamin: Styrk dit mentale overskud med en frisk gåtur, musik eller ved at gennemføre en opgave. Husk at anerkende dig selv for din indsats. Fejr det med selvforkælelse, spis noget sødt. Eller tag en velfortjent lur. Gevinsten er skarpe kognitive funktioner – indlæring, koncentration og hukommelse.

Endorfin: Er du småstresset? Eller har du smerter? Så kan du med fordel fokusere på at øge mængden af endorfiner. De udskilles især, når du får pulsen op, så giv den gas på løbebåndet, elsk din partner, lav noget sjovt og få nogle gode grin. Eller stimuler dine sanser med æteriske olier eller mørk chokolade.

Oxytocin: Nærhed og fysisk berøring, øjenkontakt, socialt samvær og leg udskiller oxytocin og styrker dine relationer. Giv omtanke, en tjeneste, et ærligt kompliment eller en lille gave. Prioritér de nærmeste og lad det sprede sig som ringe i vandet. Sammen kan vi klare lige lidt mere.

Serotonin: Holder humøret stabilt, reducerer angst og styrker din søvn. Også her er nøglen fysisk aktivitet, men ligeledes ro, naturoplevelser, sollys og meditation styrker serotoninniveauet og dit humør.

#5 On- eller offline

Tag stilling. Masser af undersøgelser peger faktisk på, at de så ofte udskældte devices bidrager positivt til at skabe og vedligeholde relationer og undgå ensomhed. Men derfor behøver de selvfølgelig ikke at være tilgængelige hele tiden. Brug din smartphone, tablet, pc med omtanke. Måske har I lyst til en nærværs-challenge i familien?

Få rådgivning og hjælp med AP Care

Husk at AP Cares helbredsvejledere er klar til at hjælpe, hvis du mistrives, føler dig bekymret, stresset eller blot har behov for input til at få gang i nye sunde vaner, der kan bringe dig godt igennem vinteren. Ring til os på telefon 7080 5020 mandag til torsdag 8.00 til 16.30, fredage til 16.00. Eller du kan skrive til os på mailadressen: care@appension.dk eller via kontaktformularen her Bliv kontaktet af AP Care (appension.dk) så ringer vi dig op.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.