• Samfundsansvar

Hård start på årets første kvartal

Årets første kvartal har været en hård omgang for de finansielle markeder, der skal forholde sig til øget inflation og krig i Europa. Den hårde omgang viser sig også i afkastene hos AP Pension, hvor der er minusafkast til kunderne.

Krigen i Ukraine har været det altoverskyggende tema i årets første kvartal, hvor de finansielle markeder også har været i vælten efter den russiske invasion af nabolandet. Men allerede fra årets start, hvor krigen endnu ikke var et tema, var der stor usikkerhed på de finansielle markeder. For coronavarianten Omikrons hastige spredning betød nedlukninger flere steder. Samtidig var der fortsat flaskehalsproblemer for forsyningskæderne, hvilket medvirkede til en øget inflation.

- Da vi gik ind i 2022 fortsatte Omikron med at sprede sig, og rundt om var der nedlukninger. Vi så også en aftagende vækst, der påvirkede de finansielle markeder. Spørgsmålet var, om det skyldtes de midlertidige nedlukninger, eller om der var en realøkonomisk aftagende vækst. Samtidig var der en øget inflation og pres på forsyningskæderne. Spørgsmålet om inflationen var ligeledes, om den var midlertidig eller permanent, siger vores investeringsdirektør, Rasmus Cederholm.

Mens de finansielle markeder forsøgte at finde svar på spørgsmålene om inflationen og den aftagende vækst, gik russerne den 24. februar ind i Ukraine. Og med ét var der krig i Europa.

- Den russiske invasion har gjort det klart, at meget af væksten i Europa vil ryge. Fordi vi i Europa nu vil prøve at gøre os uafhængige af olie og gas fra Rusland, og fordi Ukraine er Europas helt store kornkammer, hvilket kan betyde, at der også kommer en fødevareinflation. Dermed har krigen i Ukraine kastet yderligere benzin på inflationsbålet, fortæller investeringsdirektøren og fortsætter:

- I stedet for en midlertidig øget inflation taler vi nu om bekæmpelse af en vedvarende inflation. Her balancerer den amerikanske centralbank mellem to poler: at hæve renten, fordi det er det bedste middel mod øget inflation - men uden at hæve den så meget, at økonomien bliver kvalt. Dermed er der meget usikkerhed i øjeblikket, og det kan aktiemarkedet ikke lide.

Den perfekte storm

For kunderne i AP Pension er afkastene efter årets første kvartal præget af de mange bump, som de finansielle markeder stødte på i årets tre første måneder, forklarer Rasmus Cederholm.

- Det har været den perfekte storm i første kvartal for kunder, der sparer op i AP Active. For vi har ikke nogen flyproducenter, og vi har ikke nogen olieproducenter eller mineselskaber. Så alt det, der har klaret sig godt som følge af krigen og flaskehalsproblemer, har vi ikke i vores portefølje. Det betyder, at vores aktieportefølje har slået sig, siger investeringsdirektøren og fortsætter:

- Der vil altid komme et tidspunkt, hvor der kommer nogle skvulp, og det oplever vi i øjeblikket. Men vi skal huske på, at de her negative afkast kommer i halen af syv rigtig gode afkastår.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

-4,0 %

-4,5 %

-4,9 %

-5,1 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Active efter årets første kvartal i 2022 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

For kunder der sparer op i den bæredygtige investeringslinje, AP Bæredygtig, er billedet det samme som i AP Active efter første kvartal.

- Vi har færre investeringer i AP Bæredygtig, der har klaret sig godt. Men der har dog været nogle få lyspunkter, da grøn og vedvarende energi har haft en opblomstring som følge af, at vi skal gøre os uafhængige af gas og olie fra Rusland. Men det har ikke været nok til at opveje, at de andre investeringer i AP Bæredygtig, som blandt andet er tech og sundhed, har klaret sig dårligt, siger Rasmus Cederholm.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

-3,2 %

-3,5 %

-4,0 %

-4,3 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets første kvartal i 2022 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Kan være kortsigtet modvind

Selvom afkasttallene ikke ser positive ud, så behøver der, ifølge Rasmus Cederholm, ikke nødvendigvis være langt til, at afkastene igen går i den rigtige retning.

- Et af de afgørende punkter for de finansielle markeder bliver håndteringen af inflationen, hvor den globale økonomi ikke må blive kvalt. Men hvis energipriserne stabiliserer sig, inflationen aftager, og vi begynder at vende tilbage til en mere normal hverdag, så ved vi, at det relativt hurtigt vil gå den anden vej. Sker det, så er det en kortsigtet modvind, vi oplever, forklarer Rasmus Cederholm, som sammen med resten af vores investeringsafdeling ikke kommer til at handle i panik, selvom der er mange usikkerheder.

- Det værste, du kan gøre i den her situation, er at prøve at rive i masse håndtag og håbe på at noget lykkes. For så har du allerede taget faldet på aktiemarkedet, og når vi så kommer tilbage til en normal tilstand, så når du ikke at få opturen med. Derfor tager vi den aktuelle situation helt roligt, men vi følger situationen nøje.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.