Coronavirussen sætter sit præg på aktiemarkederne
Den dødelige coronavirus, der brød ud i Kina i december 2019, satte i løbet af januar sit spor på aktiemarkedet. AP Pensions investeringsdirektør, Ralf Magnussen, forklarer, hvordan den dødelige virus har påvirket de finansielle markeder.
I december 2019 brød coronavirussen ud i Kina, hvor flere tusinde mennesker siden er blevet smittet af virussen, der gennem sin korte levetid har kostet over tusind menneskeliv. Den dødelige virus har også efterladt sine spor på aktiemarkederne, hvor særligt de asiatiske markeder i løbet af januar blev ramt.
- De finansielle markeder kan ikke lide usikkerheder, og når en virus af den her type kommer, så øger det usikkerheden, hvilket vi også så efter, virussen ramte. Her fik vi en aktiekorrektion på det globale aktiemarked særligt centreret omkring Kina og Hong Kong, der oplevede et fald i aktiemarkedet, fortæller AP Pensions investeringsdirektør, Ralf Magnussen.
Selvom aktiemarkederne efter udbruddet lavede et større dyk, så har markederne efterfølgende rettet sig, hvilket blandt andet skyldes, at vi har været midt i en regnskabssæson.
- Stigningen på aktiemarkedet skyldes, at vi har fået rimelige gode regnskaber, og de makroøkonomiske nøgletal ser fornuftige ud. Men jeg tror også, at markederne i første omgang reagerede på, at kineserne satte initiativer i gang, der lod til at inddæmme virussen. Jeg vil dog ikke udelukke, at der kommer mere usikkerhed, hvis den antagelse viser sig ikke at være rigtig, fortæller Ralf Magnussen, der mener, at det er naturligt, at de finansielle markeder reagerer, når en dødelig virus spreder sig.
- Når en virus som coronavirus rammer, så er det svært at vurdere, hvor alvorligt det bliver. De finansielle markeder laver nogle historiske sammenligninger og ser på, hvad myndighederne gør. Jeg synes, det er naturligt, at det skaber noget usikkerhed i markedet indtil, der er en bedre forståelse af, hvor store effekterne er, og hvad myndighederne gør, forklarer investeringsdirektøren, der samtidig fortæller, at vi efter første kvartal vil kunne se, hvilke økonomiske spor virussen har sat i Kina, der er verdens næststørste økonomi.
- I første kvartal vil vi se, at nøgletallene fra Kina kommer til at se værre ud, end man normalt ville forestille sig. Det skyldes, at Kina med coronavirussen taber produktion, og forbruget bliver udskudt, fordi blandt andet virksomheder og restauranter lukker ned.
Følger udviklingen tæt
I AP Pension følger Ralf Magnussen og investeringsafdelingen udviklingen i Kina nøje, men indtil videre har situationen ikke givet anledning til at handle meget anderledes end normalt.
- Der er altid usikkerhed om, hvordan økonomien udvikler sig, men coronavirussen har givet en usikkerhed, vi ikke havde før. Hvis virussen udvikler sig og spreder sig til store dele af verden, så vil det have store konsekvenser, men det er ikke vores forventning, derfor har vi ikke reageret særlig meget på den udvikling, der har været. Det seneste vi har gjort er dog, at vi har reduceret aktierisikoen en lille smule i forbindelse med de seneste aktiestigninger, siger Ralf Magnussen.