• Samfundsansvar

Smerter i arm, skulder, albue eller håndled

Smerter i skulderen og armens øvrige led skyldes ofte en overbelastning i bevægeapparatet. Her kan du læse om de smerter, der primært skyldes en overbelastning i bevægeapparatet.

Primære årsager

Årsagerne til overbelastning ses ofte i erhverv med meget ensidigt gentaget arbejde, dårlige arbejdsstillinger og kropsholdning samt uhensigtsmæssig belastning.

Der skelnes mellem belastninger over længere tid og akutte overbelastninger. Et eksempel på belastning over længere tid kan fx være malerarbejde med opgaver, der udføres med højt løftede arme. Denne arbejdsstilling kan give skulderproblemer. Akut overbelastning ses fx som traumer ved fald eller sport og kan også være årsag til smerter i skulder og håndled1+2.

I denne artikel kan du læse om fysiske belastningsskader, der skyldes overbelastning i længere tid. Det følgende er kun nogle af de lidelser, der er relateret til smerter i skulder og armens led. Smerter kan også skyldes mere alvorlige sygdomme3.

Søg derfor altid læge, der kan stille den rette diagnose.

Frossen skulder

En frossen skulder er en tilstand, hvor der opstår irritation i skulderleddets kapsel. Ledkapslen skrumper og bliver for stram, og samtidig kommer der nogle sammenvoksninger i leddet4. Lidelsen opstår af ukendte årsager og kan derfor ikke forklares som en konsekvens af overbelastning.

Mulige symptomer:

 • Smerter og stivhed i skulderleddet 
 • Problemer med at bevæge skulderleddet
 • Smerter på ydersiden af overarmen 
 • Smerter både ved fysisk bevægelse og i hvile4
Gigtlidelser f.eks. slidgigt i skulderled/håndled

Slidgigt er en såkaldt degenerativ ledsygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges. Alle kroppens led kan rammes7. Brusken i leddet begynder at blive tynd og ujævn. Til sidst forsvinder den helt. Samtidig fortykkes ledkapslen, og der dannes mere ledvæske, hvorved leddet bliver tykkere11

Mulige symptomer:

 • Ledsmerter
 • Ømme og stive led
 • Knasen og skurren i leddene7
Muskelspændinger

Man bruger ofte betegnelser som triggerpunkter, myoser eller muskelinfiltrationer, hvis man har muskelsmerter og samtidig ømhed i et lille eller relativt afgrænset område. Det kan eksempelvis være i skulder, nakke eller underarm.

Den hyppigste årsag til muskelspændinger/smerter er, at man er øm efter at have brugt musklerne meget eller på en måde, man ikke plejer.

Mulige symptomer:

 • Ømhed i muskler ex i skulder, nakke, underarm
 • Smerterne kan være langvarige

Hvis du har vedvarende muskelsmerter, bør du finde ud af, om der er bestemte faktorer i dit arbejdsliv eller fritid, som forårsager muskelsmerterne. Det kan eksempelvis være ensidigt gentaget arbejde ved brug af computer, gentagne hurtige eller kraftfulde løft af armene, fastlåst arbejdsstilling og stillestående arbejde12.

Musearm - betændelsestilstand omkring albueleddet

Begrebet museskade (musearm) inkluderer de symptomer, der kan opstå i forbindelse med gentagne overanstrengelser af ledbånd, muskler, nerver og sener i armen efter lang tids brug af computermus. Museskadediagnoser kan variere alt efter arbejdsformer, kontorergonomi og lignende8. En musearm er en overbelastningsskade i senefæstet på ydersiden af albuen.

Mulige symptomer:

 • Smerter i fingre, håndflader, håndled, underarme eller skuldre
 • Smerten kan være brændende, smertende eller jagende
 • De kan være lokale (fx fingerspidserne) eller diffuse (fx hele underarmen)8
Seneskedehindebetændelse i underarm eller håndled

Seneskedehindebetændelse er et udtryk for irritation omkring senerne til hænderne. Senelidelser er en fællesbetegnelse for en række tilstande, som kan give smerter fra senerne eller fra vævet omkring senerne. Ofte skyldes smerterne en irritation/inflammation (betændelse uden bakterier) af vævet omkring senerne9.

Mulige symptomer:

 • Smerter ved brug af senerne ved bevægelse
 • Senerne føles ømme med hævelse af området og rødme
 • I sværere tilfælde er der også smerter i hvile9
Afklemning af nerve i håndled (karpaltunnelsyndrom)

Karpaltunnelsyndrom er en lidelse, hvor en nerve på indersiden af håndledet bliver trykket. Karpaltunnelen er en kanal på indersiden af håndleddet. Sammen med fingrenes bøjesener løber her en stor nerve ned til hånden. Hvis pladsen i tunnelen bliver for trang, kan nerven blive trykket.

Mulige symptomer:

 • Snurrende og sovende fornemmelser i tommel- og pegefinger, i langemand og halvdelen af ringfingeren10

Det kan du selv gøre

 • Undgå de bevægelser der provokerer smerten
 • Lav om på din arbejdsgang eller træning, så du undgår ensidig belastning
 • Få hjælp af en fysioterapeut til at analysere din situation - begynd en målrettet træning


Kilder:

1 fysio.dk
2 bulowsvejfys.dk
3 sundhedslex.dk
4 netdoktor.dk
5 netdoktor.dk
6 aleris.dk
7 gigtforeningen.dk
8 museskade.dk
9 netdoktor.dk
10 bispebjerghospital.dk
11 netdoktor.dk
12 netdoktor.dk

 

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag til fredag: 08.30-16.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.