• Samfundsansvar

Krig i Ukraine – hvad med pensionen?

AP Pension investerer ikke i Rusland

4. april 2022

Vi har oprettet en sektion på vores hjemmeside, hvor du som kunde kan følge med i, hvordan vi forholder os til krigen i Ukraine, og hvordan det påvirker vores investeringer. Du kan blandt andet se, hvilke aktuelle investeringer, vi holder særligt øje med, ligesom du kan læse om de dilemmaer og overvejelser, vi står overfor. Siden vil blive opdateret løbende i takt med udviklingen i Ukraine. 

Følg med i udviklingen her

 

”Der er nu krig i Europa” – Så klart formulerede statsminister Mette Frederiksen det på et pressemøde torsdag den 24. februar. Det skete efter det stod klart, at Rusland havde igangsat en fuld invasion af nabolandet Ukraine.

Som svar på den russiske invasion har den vestlige verden i regi af blandt andet NATO og EU indført omfattende politiske og økonomiske sanktioner mod Rusland og en række navngivne russere og oligarker.

Sideløbende med dette er mange virksomheder gået i gang med at undersøge, om der er aktiviteter, tjenesteydelser eller varer i deres værdikæder, som kan relateres til Rusland. Og om de pågældende aktiviteter i så fald kan/bør stoppes eller varerne tages af hylderne. Det sker også i den finansielle sektor.

AP Pension investerer ikke i Rusland
Længe inden invasionen af Ukraine har AP Pension ikke haft investeringer i Rusland. Det skyldes, at vi ikke har fundet attraktive investeringer, der samtidig lever op til vores generelle bæredygtigheds- og ansvarlighedshensyn (de såkaldte ESG-kriterier). Det gælder både aktier og statsobligationer.

Hvis du har valgt at lade AP Pension stå for investeringen af din pensionsopsparing, kan du derfor være tryg ved, at dine penge hverken understøtter det russiske regime eller russiske virksomheder. Det gælder både, hvis du har valgt at spare op i et af vores forvaltede markedsrenteprodukter AP Active eller AP Bæredygtig, og hvis du sparer op i et af vores såkaldte gennemsnitsrenteprodukter med eller uden garanti.

Vær opmærksom, hvis du investerer selv
Hvis du har valgt selv at stå for at investere din pensionsopsparing, skal du være opmærksom på, at enkelte af fondene i AP Pensions åbne fondsunivers kan indeholde mindre investeringer i Rusland. Konkret drejer det sig om følgende fire fonde, som alle investerer i emerging markets:

  • *AP Invest Emerging Markets Aktier (Ekstern rådgiver: Somerset Capital Management LLP)
  • **AP Globale Aktier ESG Indeks (Ekstern rådgiver: Sparinvest)
  • AP Invest Emerging Markets Hård Valuta (Ekstern rådgiver: Sydbank A/S)
  • AP Invest Emerging Markets Lokal Valuta (Ekstern rådgiver: Sydbank A/S)

*Somerset Capital Management LLP oplyser, at fondens eksponering til russiske aktier forsøges afhændet.
**Sparinvest oplyser, at fondens eksponering til russiske aktier forsøges afhændet.

Der er tale om eksternt forvaltede fonde, hvor det er den eksterne rådgiver, der træffer de investeringsmæssige beslutninger. Afhængig af investeringsmandatet, strukturen i den enkelte fond, typen af aktiver og eventuelle sanktioner, vil den enkelte rådgiver naturligvis løbende vurdere, om eventuelle russiske aktiver skal sælges.

Hvis du har investeringer i de pågældende fonde og selv ønsker at komme ud af dem, kan du sælge de pågældende fonde og omplacere din opsparing og dine eventuelle fremtidige indbetalinger til andre fonde.

Du kan følge din pensionsopsparing på Min Pension

Særligt for tidligere Skandia-kunder (opdatering pr. 4. marts)
Ud over de ovenfor nævnte fonde har tidligere Skandia-kunder, der selv står for at investere pensionen, adgang til følgende to fonde, som indeholder russiske investeringer:

  • T. Rowe Price Globale Nye Markeder Aktier
  • *Schroders Østeuropa Aktier

*Handel med fonden er midlertidigt suspenderet, da der ikke kan stilles kurser i øjeblikket. Kunder, der har penge i fonden, får direkte besked om, hvordan de skal forholde sig.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.