• Samfundsansvar

AP Pensions investeringsdirektør: Det har været et usædvanligt flot afkastår

På trods af handelskrig mellem verdens to stormagter og negative renter, så har 2019 været et usædvanligt flot afkastår, ifølge AP Pensions investeringsdirektør, Ralf Magnussen.

Ved indgangen til 2019 så AP Pensions investeringsdirektør Ralf Magnussen gode muligheder for positive afkast. Den forudsigelse har vist sig at holde stik, for 2019 er endt med at blive et rigtig godt år for pensionsopsparerne i AP Pension. Faktisk et bedre år end forventet.

- Det har været et usædvanlig flot afkastår, hvor vi har fået positive afkast på alle aktivklasser. Især aktier har givet gode afkast, men selv på obligationer har vi, på grund af rentefald, fået positive afkast, ligesom vi også har fået positive afkast på alternative investeringer. Det er noget helt andet, end det vi så sidste år, hvor vi havde et meget hårdt fjerde kvartal. Så vi har genvundet det tabte og mere til, fortæller Ralf Magnussen.

AP Active, 10 år til pension AP Active, 20 år til pension AP Active, 30 år til pension
11,5 % 15,8 % 18,1 %

Figuren viser afkastene for kunder med ti, 20 og 30 år til pension. Tallene er fra 1. januar 2019 og frem til 6. december 2019.

Ifølge Ralf Magnussen skyldes de positive afkast blandt andet, at den amerikanske centralbank har handlet anderledes, end investorerne havde forventet.

- Selvom væksten i 2018 løjede af, så fortsatte den amerikanske centralbank med at stramme pengepolitikken. Da vi gik ind i 2019 var den gængse opfattelse derfor, at vi ville få renteforhøjelser fra centralbanken, men vi havde ikke forventet, at vi ville få rentenedsættelser, forklarer investeringsdirektøren og fortsætter:

- Rentefaldet fra det i forvejen rekordlave niveau har været en medvirkende faktor til, at vi har klaret os godt på alle andre markeder. For når renterne falder, og det normalt sikre alternativ bliver dårligere, så har folk været villige til at betale en højere pris for aktierne, siger Ralf Magnussen om et 2019, der har udviklet sig anderledes end forventet.

- Vi havde væsentligt lavere forventninger, da vi gik ind i 2019. Primært fordi vi ikke havde indregnet, at vi ville se en kovending fra centralbankerne anført af USA. Samtidig havde vi handelskrigen mellem Kina og USA, men her udviklede forhandlingerne sig hen over året positivt, og dermed er afkastet er blevet væsentligt højere, end vi turde håbe på.

Kigger mod alternative investeringer

I Danmark og Tyskland er der nu negative statsrenter, hvilket blandt andet har betydet, at der er blevet set mod alternative investeringer.

- De negative renter gør, at søgningen efter aktivklasser, som kan erstatte obligationer, er kraftigt stigende. Derfor har vi i AP Pension i større grad set mod alternative investeringer, som er investeringer, der ikke handles på børsen. Det kan være unoterede aktier, kapitalfonde, vindmøller, solceller, skov, landbrug og ejendomme.

Ser frem mod halvering af afkastet

Selvom vi har oplevet flotte afkast i 2019, så skal vi dog ikke forvente, at det kommer til at fortsætte i samme stil i årene fremover.

- 2019 var et godt år for vores kunder, men desværre kommer det ikke til at fortsætte. Når vi kigger på Forsikring og Pensions afkastforventninger for en kunde med 20 år til pension, som de sidste ti år har oplevet afkast på otte procent om året, så vil vi i de kommende ti år formodentlig opleve en halvering af afkastet. Der vil stadig være udsigt til positive afkast, men slet ikke i samme omfang, forventer Ralf Magnussen.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.