• Bæredygtighed

Ferieklar med overskud

Sommerferien nærmer sig, og vi glæder os til at slappe af. Med realistiske forventninger kan du komme godt afsted på ferie og få maksimalt udbytte af friheden.

Har du ofte travlt op til ferien? Så læs med her og få praktiske råd til det bedste afsæt for en afslappende ferie, som samtidig fylder dig med god energi til sensommeren.

- Den bedste ferie får du faktisk ved at sørge for at være udhvilet og i god form i tiden inden. På den måde styrker du immunforsvaret og undgår klassikeren med at blive syg i ferien, når kroppen endelig slapper af efter en hård periode, fortæller helbredsvejleder i AP Care Marianne Lund og tilføjer, at bliver du ofte syg i ferien, kan du overveje, om der er balance i din hverdag.

Marianne Lund har flere råd til, hvordan du forbereder dig før ferien:

Hold sammenhængende ferie

 • Har du muligheden, så hold gerne tre uger i træk fremfor at holde fri i flere korte perioder. På den måde kommer du helt ned i gear og får det fulde udbytte af ferien.

Forventningsafstem både på arbejdet og med familien

 • Aftal med din leder, hvilke arbejdsopgaver der skal være løst inden ferien, og hvem der tager over, mens du er væk.
 • Tal med familien om, hvad I skal lave, og hvordan I organiserer ferien. Er der små børn i familien, så aftal alenetid til hver forælder, hvor I kan få et pusterum og samle ny energi.

Planlæg den sidste tid før ferien

 • Skab overblik over opgaverne, prioriter dem og lav en realistisk tidsplan – der er også en tid efter ferien. Sæt det i kalenderen, du ikke kan nå nu.

Husk en buffer

 • Selvom du planlægger, dukker der næsten altid noget op i sidste øjeblik. Skab luft til uventede opgaver.

Når ferien rammer, anbefaler Marianne Lund, at du bruger tiden til virkelig at lade op: - Sæt tempoet ned og slap af i ferien. Også selvom det måske kan være svært, og du føler dig rastløs i begyndelsen, fordi du er vant til et højt tempo på arbejdet.

Helt konkret foreslår hun:

Start med et par dage derhjemme

 • Undgå at stresse rundt og pakke de sidste dage inden ferien. Tag i stedet de første par dage derhjemme, hvor du vænner dig til at holde fri og har tid til at blive klar.

Hold det enkelt

 • Saml energi ved at fokusere på det enkle og lystbetonede i ferien. Ro og nærvær for store og små. Måske er ferien et godt tidspunkt at tage en pause fra digitale medier?

Giv slip på jobbet

 • Fokuser på andre dele af dit liv end arbejdet og forventningsafstem med din leder i hvilket omfang du er eller ikke er tilgængelig. Det giver ro.

Accepter, hvis du kommer til at tænke over arbejdsopgaver

 • Fylder jobbet alligevel, så læg fx en halv time i kalenderen, hvor du må beskæftige dig med arbejdet. Får du gode idéer, så skriv dem hurtigt ned og minimerer dermed den energi, du bruger på det.

Bevæg dig

 • Motion er altid godt og hjælper dig ned i gear, men undgå at fylde ferien med hård træning. Gå nogle ture, lav yoga på græsset, svøm i havet eller leg med børnene i stedet.

Vend tilbage til din normale døgnrytme

 • Når ferien går på hæld, forbereder du dig på hverdagen ved at vende tilbage til din vante døgnrytme. Sover du dårligt natten op til, du skal møde på arbejdet, så tag det roligt, det er en normal reaktion og vil ikke ødelægge dit overskud.

Giv dig selv en god start

 • Lav en realistisk plan for første uge tilbage på jobbet. Sæt tid af til at skabe overblik over indbakken, som jo ikke har holdt ferie. Vent gerne et par dage med vigtige møder og prioritér håndgribelige opgaver i stedet. Så kommer din hjerne godt op i gear igen.

Hold fast i de gode vaner

 • Hvad var det, der gav dig og familien god energi i ferien? Tag de positive aktiviteter med ind i hverdagen. Gåturene, en aftenbadetur eller hyggestunden med en god bog. Planlæg noget, du kan se frem til, hvis du er ramt af den velkendte post ferie blues. En weekendtur, en koncert eller en hobby, du har lyst til at genoptage.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.