• Samfundsansvar

AP Pension med helt i top på afkast i 2023

De finansielle markeder blev i 2023 bragt tilbage på ret kurs, hvilket har været med til at sikre, at kunderne i AP Pension har fået nogle af branchens bedste afkast. AP Pensions investeringsdirektør ser gode muligheder for positive afkast efter 2024.

For kunderne i AP Pension blev 2023 et rigtig godt år, når det kommer til afkastet på pensionsopsparingen. For AP Pensions afkast har været blandt de absolut bedste i branchen. Med AP Pensions afkast sidste år er tabene fra 2022 stort set indhentet. Selvom uroen fortsatte rundt om i verden i 2023, så udviklede de finansielle markeder sig nemlig langt anderledes sidste år i forhold til året forinden.

Ifølge AP Pensions nye investeringsdirektør, Pernille Jessen, var den positive udvikling drevet af især to ting:

- For det første lykkedes det centralbankerne at få styr på inflationen med en stram pengepolitik, som indebar historiens længste række af renteforhøjelser. For det andet så overraskede den amerikanske økonomi positivt med vækstrater, som langt overgik forventningerne. Det endda på trods af en mini-bankkrise i foråret, hvor flere mindre amerikanske banker og en stor europæisk pludselig stod på randen af konkurs, forklarer Pernille Jessen.

Selvom globale aktiemarkeder kom ud af 2023 med tocifrede afkast, så skete det ikke uden problemer. For 2023 bød nemlig på to store korrektioner undervejs. Den første hen mod foråret, hvor mini-bankkrisen tonede frem. Mens stigninger i de lange renter fra august til oktober satte gang i en ny korrektion. En stærk slutspurt i årets to sidste måneder sikrede dog et højt afkast på året, hvor ikke mindst en klar tilkendegivelse fra den amerikanske centralbank om rentenedsættelser i løbet af 2024 kom som en uventet julegave til de finansielle markeder.  

- Det høje afkast var drevet af fire elementer: Stærkere vækst i USA end ventet, lavere risiko for amerikansk recession, optimisme omkring produktivitetspotentialet i kunstig intelligens, og endelig udsigten til lempelse af pengepolitikken, fortæller Pernille Jessen.

Tab indhentet
De positive tendenser for markederne i 2023 viser sig i den grad også på afkastene i AP Pension.

I AP Active har en kunde med ti år til pension fået et afkast på 11,0 procent efter 2023. For kunder med 30 år til pension er et afkast på 14,1 procent.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

10,3 %

11,0 %

13,0 %

14,1 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Active efter 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

I AP Bæredygtig er der også flotte positive afkast. For her endte 2023 med et afkast på 9,2 procent til en kunde med ti år til pension, mens året endte ud med et afkast på 10,7 procent for en kunde med 30 år til pension.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

8,1 %

9,2 %

10,0 %

10,7 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Investeringsdirektør Pernille Jessen glæder sig over, at kunderne har fået solide positive afkast i 2023 efter de negative afkast i 2022.

- Afkastene har i 2023 været op til dobbelt så høje som forventet ved årets indgang på tværs af livscyklus og faste profiler. Dermed er tabene i 2022 omtrent blevet indhentet på blot et år. Det betyder også, at afkastene på tre og fem års sigt igen er tilfredsstillende, hvilket understreger, at pensionsopsparing er en langsigtet disciplin, og det er vigtigt at fastholde den risikoeksponering, der er forenelig med den enkeltes risikokapacitet, siger Pernille Jessen.

Ser positivt på 2024
Et af de helt store temaer ved indgangen til 2023 var, hvordan den amerikanske økonomi ville lande, og nu kan vores investeringsdirektør konstatere, at landingen blev ganske blød.

- Vi kan nu konkludere, at amerikansk økonomi er landet blødt, ja endog fnuglet. Risikoen for en hård landing er betydelig reduceret. Det betyder ikke, at risikoen for en recession i amerikansk økonomi er forsvundet. Den er blot skubbet længere ud i tid. Vi anser dog recessionsrisikoen for rimelig lav, da risikoen for, at pengepolitikken udløser en recession, er blevet markant reduceret med signalet om rentenedsættelser i 2024, forklarer Pernille Jessen, der ser gode muligheder for, at afkastene ved udgangen af 2024 også vil være i grøn.

- Vores forventninger til afkastene på de to hovedaktivklasser - aktier og obligationer - afviger ikke væsentligt fra de langsigtede afkastforventninger fra Rådet for Afkastforventninger. Vejet sammen er vores forventning, at der er udsigt til ganske fornuftige porteføljeafkast i 2024 på niveau med de historiske afkast, hvilket vil være lidt lavere end i 2023. Men der er dog altid en risiko for, at global økonomi kan blive ramt af et uventet chok, siger investeringsdirektøren og fortæller, hvad finansmarkederne vil holde øje med i år:

- De finansielle markeder vil i 2024 fortsat være optaget af, om udviklingen i inflationen er på rette kurs, og de vil være meget optaget af centralbankernes strategi for normalisering af pengepolitikken. Der vil givet vis også fortsat være en flig af recessionsbekymring, og et af de ubesvarede spørgsmål er, hvor stor en del af effekten af opstramningen af pengepolititikken, der endnu ikke har ramt økonomien.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.