• Bæredygtighed

Optimisme på de finansielle markeder viser sig på afkastene

Årets andet kvartal bød på optimisme på de finansielle markeder. Optimismen viser sig også på afkastene i AP Pension, hvor der er flotte afkast til kunderne efter første halvår af 2023.

Det er lutter grønne tal, der viser sig, når kunderne i AP Pension kigger på deres foreløbige afkast efter første halvår i 2023. For mens 2022 bestod af minusafkast, så har det været anderledes positivt efter første halvår i år. De positive tendenser fra årets første kvartal fortsatte i andet kvartal, som var præget af optimisme på de finansielle markeder.

Ifølge AP Pensions viceinvesteringsdirektør, Morten Hemmingsen, var der flere ting, der var med til at give optimisme på markederne.

- Optimismen bundede i flere forhold. For det første viste krisen i banksektoren sig at være af lokal karakter, og inddæmningen af krisen var succesfuld, hvormed de negative effekter på økonomierne via strammere kreditvilkår ser ud til at blive mindre end frygtet, fortæller Morten Hemmingsen med henvisning til den amerikanske bank, Silicon Valley Bank der krakkede i første kvartal, og efterfølgende blev den schweiziske storbank Credit Suisse også sendt i knæ.

Morten Hemmingsen fremhæver også en positiv udvikling i inflationen.

- For det andet fortsatte inflationen ned, og den underliggende kerneinflation har også toppet. Det åbner op for, at centralbankerne snart kan afslutte opstramningen af pengepolitikken, siger viceinvesteringsdirektøren og fortsætter:

- For det tredje har den globale vækst vist sig at være robust, selvom der er store geografiske og sektormæssige forskelle. Specielt positivt har det været, at amerikansk økonomi bliver ved med at trodse forudsigelser om recession, forklarer Morten Hemmingsen.

Stor tilfredshed

Den blomstrende optimisme og en stor fremgang på aktiemarkedet viser sig også på afkastene for kunderne i AP Pension. En kunde med ti år til pension, der investerer sin pensionsopsparing gennem produktlinjen AP Active, har efter første halvår et afkast på 7,2 procent, mens det for en kunde med 30 år til pension er på 10,3 procent.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

                      3,5 %

                      7,2 %

                    9,2 %

                    10,3 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Active efter årets andet kvartal i 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.


Gennem produktlinjen AP Bæredygtig er der også plus på afkastene. En kunde med fem år til pension har fået et afkast på 5 procent, mens det for en kunde med 30 år til pension er på 7,3 procent efter årets første to kvartaler. 

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

                      5,0 %

                     6,0 %

6,6 %

7,3 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets andet kvartal i 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.


Med de flotte positive afkast er det også en tilfreds Morten Hemmingsen, der ser tilbage på afkastene efter første halvår.

- Vi kan kun være særdeles tilfredse med resultatet efter første halvår. En kunde med 30 år til pension i AP Active har opnået et afkast på 10,3 procent, mens en kunde med tilsvarende horisont i AP Bæredygtig har opnået et afkast på 7,3 procent. Det er over, hvad vi forventede ved årets indgang – for hele året. Dermed er en god portion af tabet i 2022 allerede indhentet. Vi kan konstatere, at investeringsmotoren har virket upåklageligt: Vi har været tro mod vores strategi i aktieporteføljen, hvor kvalitetsvirksomheder har gjort det godt i år, siger Morten Hemmingsen, der dog understreger, at de flotte afkast fra første halvår ikke er en garanti i den resterende del af 2023.

Tror på fortsat fremgang

Det er udviklingen i amerikansk økonomi, der bliver den afgørende faktor for, hvordan udviklingen bliver på de finansielle markeder i sidste del af 2023, forklarer Morten Hemmingsen.

- De spørgsmål, der har optaget markederne det seneste år, vil også være de spørgsmål, der bliver afgørende for markedsudviklingen den resterende del af året: Vil den positive udvikling i inflationen kunne fastholdes, og vil temperaturen i amerikansk økonomi forblive optimal – ikke for varm og ikke for kold? I bekræftende fald er opstramningen af pengepolitikken ved vejs ende, og fokus vil skifte til spørgsmålene om, hvornår centralbankerne kan påbegynde normaliseringen af pengepolitikken, hvor hurtig denne normalisering vil forløbe, og hvad endemålet er for niveauet for den neutrale rente, siger viceinvesteringsdirektøren og fortsætter:

- Det er dog vores vurdering, at de fremskridt, der er sket specielt i amerikansk økonomi i første halvår, baner vej for en fortsættelse af den positive udvikling på de finansielle markeder i andet halvår om end i noget mindre målestok.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension.

 

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.