• Samfundsansvar

Danske investorer går sammen om at øge pres på Amazon

12 danske institutionelle investorer går nu sammen om at øge presset på Amazon, når det gælder arbejdstagerrettigheder i selskabet.

Der lægges nu yderligere dansk investorpres på Amazon for at sikre de grundlæggende arbejdstagerrettigheder. I efteråret 2022 tog Sampension, PenSam og PKA initiativ til en dialog med Amazon med henblik på at få dokumentation for, at Amazon respekterer sine medarbejderes ret til at organisere sig i en fagforening og forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt. Og initiativet er netop blevet udvidet med en række danske institutionelle investorer, som fremover deltager i dialogen med selskabet.

Der er tale om AP Pension, AkademikerPension, Danica Pension, Danske Bank Asset Management, Nordea Investment Management, PBU, PensionDanmark, PFA og Velliv.

Baggrunden for dialoginitiativet er en lang række sager, hvor Amazon beskyldes for brud på arbejdstagerrettighederne, hvilket samtidig stemmer dårligt overens med selskabets egne principper på området. Derfor vil de danske investorer have Amazon til at levere en uafhængig rapport, der viser, hvordan selskabet helt konkret sikrer medarbejdernes rettigheder i praksis.

I en fælles udtalelse fra de 12 investorer i initiativet lyder det:

”Som aktive investorer har vi hver især i forvejen via forskellige indsatser gjort vores indflydelse gældende i Amazon med henblik på at sikre medarbejdernes rettigheder. Og ved at gå sammen i dette dialoginitiativ vil vi nu lægge endnu mere pres på selskabet. Med initiativet sender vi samtidig et stærkt signal om, at arbejdstagerrettigheder er et helt centralt fokusområde for danske investorer, og at vi tager de mange sager om Amazon på dette område meget alvorligt.”

”Der er en bevægelse i gang internationalt, hvor stadig flere investorer lægger pres på Amazon omkring arbejdstagerrettigheder. Og med dette initiativ, som supplerer vores øvrige indsatser for at påvirke selskabet, kan vi bidrage yderligere til denne udvikling og dermed øge muligheden for at gøre en reel forskel – både frem mod den kommende generalforsamling og over tid.”  

AP Pensions chef for ansvarlige investeringer, Anna Maria Fibla Møller, udtaler om initiativet:

- AP Pension har tilsluttet sig de internationale retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd, og vi forventer, at de selskaber, vi investerer i, lever op til retningslinjerne. Det indebærer blandt andet, at de respekterer de grundlæggende arbejdstagerrettigheder. Som aktive investorer arbejder vi for at gøre vores indflydelse gældende i Amazon med henblik på at sikre medarbejdernes rettigheder, og ved at slå os sammen med andre danske investorer kan vi øge presset på Amazon.

På Amazons generalforsamling i maj sidste år blev der fremsat et aktionærforslag om, at Amazon udarbejder en rapport, der beskriver, hvordan selskabet sikrer medarbejdernes ret til at organisere sig og forhandle kollektivt. Forslaget blev støttet af en betydelig andel af aktiekapitalen (38 pct.). I år er der igen fremsat et forslag som denne gang beder bestyrelsen rekvirere en vurdering af Amazons tilgang til at sikre medarbejdernes ret til at organisere sig og forhandle kollektivt foretaget af en uafhængig tredjepart.

De i alt 12 danske investorer, som er med i dialoginitiativet med Amazon, forvalter en formue på samlet set ca. 5000 mia. kr.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.