• Bæredygtighed

AP Pensions afkast er kommet stærkt fra start i 2023

Efter et hårdt 2022 for pensionsopsparingerne, så har det været en positiv start på årets første kvartal for kundernes opsparinger i AP Pension. Flere af afkastene i AP Pensions udløbsfonde er helt i toppen af branchen. Dermed er noget af det tabte fra sidste år blevet indhentet i årets første kvartal.

Selvom 2022 var et hårdt år på de finansielle markeder, så begyndte aktiemarkedet i de sidste måneder af året at bevæge sig i en positiv retning. De stigende aktiemarkeder fulgte med ind 2023, men der blev sat en stopper for opturen, da den amerikanske bank, Silicon Valley Bank krakkede, og efterfølgende blev den schweiziske storbank Credit Suisse også sendt i knæ. Krak og usikkerhed i banksektoren gav de finansielle markeder flashback til den seneste finanskrise, og gav en uro på de finansielle markeder i løbet af årets første kvartal, der ifølge investeringsdirektør i AP Pension, Rasmus Cederholm, har været præget af ét særligt kendetegn.

- Skal der peges på ét kendetegn for udviklingen på de finansielle markeder i første kvartal, er det store udsving. Efter en positiv start på året, så blev markederne bekymret for krisen blandt nogle banker, men myndighedernes resolutte håndtering af den opståede krise og en bedre forståelse af, at situationen i dag er en ganske anden end krisen blandt bankerne i 2007-09, genskabte tilliden på markedet. Dermed steg aktiemarkedet på ny frem mod kvartalets slutning. Det var medvirkende til, at der blev leveret særdeles pæne og positive afkast på aktiemarkederne, siger Rasmus Cederholm.

På rentemarkenderne startede året også positivt, da der var en forventning om, at inflationen, der bankede i vejret i 2022, var på vej ned i den rigtige retning. Forventningen skabte håb om, at en opstramning af pengepolitikken blandt centralbankerne var ved vejs ende. Disse forventninger blev dog udfordret af, at den positive udvikling i kerneinflationen i sidste halvdel af 2022 gik i stå, og renterne kravlede op igen, inden krisen i banksektoren gav anledning til fornyede rentefald.

Afkast i top

Til trods for et første kvartal præget af udsving, så er det positive tal, der præger afkastene for kunderne i AP Pension.

En kunde med ti år til pension, der investerer sin pensionsopsparing gennem produktlinjen AP Active har fået et afkast på 3,9 procent. For en kunde med 30 år til pension lyder afkast på 5,4 procent.

AP Active, 5 år AP Active, 10 år AP Active, 20 år AP Active, 30 år
3,5 % 3,9 % 4,9 % 5,4 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Active efter årets første kvartal i 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

For kunder der investerer en del af deres opsparing via AP Bæredygtig, er der også grønne tal på afkastene. Her har en kunde med ti år til pension fået et afkast på 3,6 procent efter første kvartal, mens afkastet for en kunde med 30 år til pension er på 4,3 procent.

AP Bæredygtig,
5 år
AP Bæredygtig,
10 år
AP Bæredygtig,
20 år
AP Bæredygtig,
30 år
3,1 % 3,6 % 4,0 % 4,3 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets første kvartal i 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Afkastet for AP Active for kunder med 20 år til pension er det bedste afkast blandt de kommercielle selskaber efter årets første kvartal. Mens afkastet for 30 år til pension for både AP Active og AP Bæredygtig ligeledes er helt i top blandt de kommercielle pensionsselskaber. Dermed er der for både AP Active og AP Bæredygtig indhentet noget af det tabte fra 2022.

USA bliver afgørende

Når Rasmus Cederholm skal give en vurdering af, hvad der bliver afgørende i den kommende tid, så bliver globussen drejet mod USA.

- Udviklingen i amerikansk økonomi er afgørende for timingen for de finansielle markeder. Det er vores hovedscenario, at bankkrisen er drevet over, og at amerikansk økonomi undgår recession, men heller ikke vokser hurtigere end en blød landing. Det taler sammen med udviklingen på arbejdsmarkedet for, at inflationen kommer ned. Derfor ser vi gode muligheder for, at den amerikanske centralbank ikke behøver at stramme pengepolitikken yderligere, og de lange renter i USA dermed også har toppet. Det baner vej for yderligere, moderate stigninger på aktiemarkedet, siger Rasmus Cederholm, der dog samtidig gør det klart, at hverken en amerikansk recession eller yderligere stramninger i pengepolitikken fra den amerikanske centralbank kan udelukkes.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.