• Samfundsansvar

AP Pension får medhold i principiel sag i Højesteret om omvalg til markedsrente

Højesteret har givet AP Pension medhold i den principielle sag, og afviser dermed 176 kunders krav om kompensation for omvalg til markedsrenteopsparing i det tidligere Finanssektorens Pensionskasse (FSP) tilbage i 2011. AP Pension er tilfredse med afgørelsen, men understreger, at det er en sag uden vindere.

Torsdag den 7. december afsagde Højesteret dom i ni prøvesager i det sagskompleks, hvor 176 tidligere FSP-kunder har lagt sag an mod AP Pension. Højesterets afgørelse underkender Østre Landsrets tidligere afgørelse og afviser dermed de 176 sagsøgeres krav på kompensation for det omvalg fra garanteret pension til markedsrentepension, som de foretog i 2011.

Med Højesterets afgørelse er der sat punktum i en årelang sag, som har sit udspring i FSP. Sagen var anlagt mod AP Pension, fordi AP Pension overtog forpligtelserne for tidligere medlemmer i FSP, da de to selskaber fusionerede i 2012.

Højesteret mener ikke, at omvalgsmaterialet fra 2011 giver grundlag for at tilsidesætte omvalget som helt eller delvist ugyldigt, ligesom der ikke er grundlag for at fastslå, at FSP havde pådraget sig et rådgivningsansvar.

I AP Pension er man tilfredse med afgørelsen, men understreger også, at der ikke er nogen vindere i denne sag.

- Vi kan nu sætte det sidste punktum i denne sag. Det har været et langt men nødvendigt forløb, og jeg er tilfreds med Højesterets afgørelse, som var vigtig for både AP Pension og for branchen som helhed, siger administrerende direktør i AP Pension Bo Normann Rasmussen og tilføjer,

- Jeg vil dog gerne understrege, at der ingen vindere er i denne sag. Jeg kan godt forstå den skuffelse, nogle tidligere FSP-kunder har, over at deres pension er endt med at blive lavere, end de havde forventet. Men med Højesterets afgørelse, står det imidlertid fast, at kunderne ikke har krav på yderligere kompensation for levetidsrisikoen udover det, de allerede har fået.

Brug for en principiel afgørelse

I forbindelse med tilbud om omvalg fra en pensionsordning med garanti til en markedsrentepension uden garanti i 2011 fik de daværende kunder i FSP udleveret informationsmateriale om konsekvenserne af omvalget.

176 ud af de i alt cirka 7.400 medlemmer i FSP, der valgte om, anlagde i 2019 en sag mod AP Pension, hvor de klagede over, at de ikke var blevet informeret om, at ændringer i den forventede levetid kunne have indflydelse på deres pensionsudbetalinger. Når danskernes forventede levetid stiger mere end forventet, skal pensionsopsparingen række i flere år, og derfor bliver den årlige udbetaling lavere.

Når AP Pension valgte at føre sagen hele vejen til Højesteret, så skyldes det dels, at Finanstilsynet, på tidspunktet for omvalget, ikke havde bemærkninger til, at omvalgsmaterialet ikke indeholdt tilstrækkelige oplysninger om levetidsrisikoen og dels at de kompensationsbeløb, der fulgte af dommen i Østre Landsret, ikke afspejlede den korrekte værdi af levetidsgarantien.

Med Højesterets afgørelse ligger det nu fast, at FSP i 2011 levede op til sin informationsforpligtelse i forbindelse med omvalget, og at AP Pension ikke skal kompensere de tidligere FSP-kunder yderligere.

Kontaktinformation

• Pressechef i AP Pension, Nicolai Nielsen
4083 9973 (NIC@appension.dk)

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.