• Samfundsansvar

Fortsat positive afkast til kunderne i AP Pension

Efter et første halvår med store stigninger på de globale aktiemarkeder, så oplevede aktiemarkederne en korrektion i løbet af årets tredje kvartal. Korrektionen viser sig også på afkastene for kunderne i AP Pension. Men der er fortsat positive afkast ved indgangen til årets sidste kvartal

I store dele af 2023 har de finansielle markeder været præget af fremgang. Det har blandt andet vist sig ved, at de globale aktiemarkeder i en periode på under fem måneder steg med 16,5 procent. Fremgangen fulgte også med ind i årets tredje kvartal, hvor det igen var USA, der satte standarden for, hvordan de finansielle markeder artede sig. Fremgangen, der fulgte med ind i tredje kvartal, var drevet af en sidste øjebliksaftale om en suspendering af det amerikanske gældsloft til efter næste præsidentvalg, yderligere forbedring af inflationstallene og solide væksttal fra USA.

De store stigninger på de globale aktiemarkeder over kort tid betød dog også, at aktiemarkederne var sårbare over for faktorer, der kunne sætte en stopper for optimismen. Risikoen for en korrektion og dermed et fald på aktiemarkederne, har derfor været stigende i løbet af det seneste kvartal, og korrektionen blev også en realitet, forklarer viceinvesteringsdirektør i AP Pension, Morten Hemmingsen:

- Det viste sig, at det blev en ny renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, der udløste korrektionen, idet renteforhøjelsen blev startskuddet på nye stigninger i de lange amerikanske renter. Dermed faldt de globale aktiemarkeder fra toppen i slutningen af juli 6,7 procent frem til udgangen af kvartalet. Over kvartalet var faldet på de globale aktiemarkeder 3,4 procent, siger Morten Hemmingsen.

Korrektion viser sig på afkastene

Korrektionen på de globale aktiemarkeder viser sig også på afkastene for AP Active, der var domineret af en negativ udvikling i aktieporteføljen. Udløbsfonde med størst allokering til aktier, som er for dem med længst tid til pension, fik det mest negative afkast i kvartalet. Men på trods af dette er der dog samlet set stadig positive afkast efter årets tredje kvartal.

En kunde med ti år til pension har efter tredje kvartal et afkast på 5,1 procent i AP Active, mens afkastet for en kunde med 30 år til pension er 7,2 procent, hvilket fortsat er blandt de bedste afkast for året blandt de kommercielle selskaber.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

                      4,7 %

                      5,1 %

                    6,4 %

                    7,2 %

TabellenFiguren viser det samlede afkast i AP Active efter årets tredje kvartal i 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

For kunder, der investerer via AP Bæredygtig, er der også grønne tal på afkastene ved indgangen til årets sidste kvartal. 2,9 procent er der i afkast til kunder med ti år til pension. For kunder med 30 år til pension er afkastet på 3,6 procent. Ligesom med AP Active gælder det for AP Bæredygtig, at udløbsfonde med længst udløbshorisont, fik det mest negative afkast i kvartalet.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

                      2,2 %

                     2,9 %

3,3 %

3,6 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets tredje kvartal i 2023 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Forsigtig optimisme

Ved indgangen til årets sidste kvartal bliver det igen udviklingen i amerikansk økonomi, der kommer til at blive en særdeles afgørende faktor for udviklingen på de finansielle markeder, forklarer Morten Hemmingsen, der sammen resten af AP Pensions investeringsafdeling har taget hul på kvartalet med en forsigtig optimisme.

- Vi ser med forsigtig optimisme på udsigterne for årets sidste kvartal. Opsvinget i amerikansk økonomi er intakt, men det vurderes at tabe fart i fjerde kvartal. Dels på grund af opstramningen af de finansielle betingelser med højere renter, stærkere valuta og faldende aktiekurser. Samt på grund af en række midlertidige modvindsfaktorer, hvor der blandt andet er en stor risiko for en midlertidig lukning af den offentlige sektor i USA. Samtidig steg oliepriserne i kraftigt i tredje kvartal, hvilket rammer både husholdningernes købekraft og virksomhedernes indtjening. Modvinden i fjerde kvartal er dog velkommen, da væksten var overraskende stærk i tredje kvartal, så en vækstopbremsning i fjerde kvartal vil genskabe tilliden til, at opblødningen på det amerikanske arbejdsmarked fortsætter, og inflationen genoptager sit fald ned mod målsætningen på to procent, forklarer Morten Hemmingsen, der tror på, at aktiemarkederne kan slutte året positivt af.

Siden afslutningen på tredje kvartal er der udbrudt krig mellem Hamas og Israel. Udviklingen i Mellemøsten bliver dermed et område, som kommer til at få stor bevågenhed for investorerne fra starten af årets sidste kvartal, forklarer Morten Hemmingsen:

- Den nye krig i Mellemøsten indebærer en risiko for yderligere olieprisstigninger og fastholdelse af høje oliepriser og forværrer en i forvejen spændt geopolitisk situation. Derfor vil krigen i Mellemøsten være højt på listen over de faktorer, som investorerne vil have fokus på i sidste kvartal af 2023. Derudover ventes investorerne også at fastholde fokus på udviklingen i Kina, hvor der stadig er forhåbninger om bedring i vækstbilledet, siger Morten Hemmingsen om nogle af de ting, som investorerne vil holde øje med i årets sidste kvartal.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.