• Samfundsansvar

Flotte afkast efter nervøst og usikkert 2021

De finansielle markeder var i 2021 præget af nervøsitet og en konstant usikkerhed. Men det har ikke forhindret vores investeringsafdeling i at opnå flotte positive afkast til vores kunder i 2021.

Nedlukninger, propper i forsyningskæderne og stigende inflation var blandt de ting, som de finansielle markeder skulle forholde sig til i 2021. Den cocktail gav ifølge AP Pensions investeringsdirektør, Rasmus Cederholm, stor nervøsitet på markederne.

- Da vi tog hul på 2021, havde vi store nedlukninger. Senere på året kom der problemer med forsyningskæderne, som medvirkede til en stigende inflation. I løbet af året var der periodevise udsving i den ene og anden retning, da de finansielle markeder var præget af konstant usikkerhed og nervøsitet, siger Rasmus Cederholm og fortsætter:

- Samtidig var der en frygt for, hvordan corona-virussen ville udvikle sig. Da omikron-varianten så kom, og fuldt vaccinerede blev smittet, gav det en frygt for nye massive nedlukninger, som spredte sig som en steppebrand på de finansielle markeder. Da det viste sig, at der ikke kom store nedlukninger, så vi store aktiestigninger i december, fortæller Rasmus Cederholm.

Den største uventede begivenhed i 2021 var dog inflationen, som særligt propper i forsyningskæderne stod bag. Propperne betød, at blandt andet elektroniske varer og nye biler havde svært ved at komme ud til forbrugerne på grund af mangel på kritiske komponenter. Dermed brændte mange sektorer inde med halvfærdige varer, og det medvirkede til den inflation, der ramte.

- Det kom ikke som den store overraskelse, at der kom nogle skvulp i forsyningskæderne, men ingen havde regnet med, at det ville give en mere eller mindre permanent inflation. Alene i USA var inflationen i december 7 procent, viser de seneste tal. Inflationen var nok den største overraskelse for de finansielle markeder sidste år.

Flotte afkast

Selvom det blev et nervøst og usikkert år på de finansielle markeder, så er der ingen grund til at skele nervøst til sit afkast som kunde i AP Pension. For hos de kunder, der sparer op i livscyklusproduktet AP Active, har en kunde med ti år til pension fået et afkast før skat på 13,4 procent i 2021, mens afkastet er på 19,4 procent for en kunde med 30 år til pension.   

- I AP Active har vi fået nogle rigtig flotte afkast. Særligt it-sektoren, hvor vi er tungt investeret, har gjort det rigtig godt, ligesom finanssektoren, hvor vi også har store investeringer, klarede det godt. Samtidig har investeringer i medicinalvirksomheder også været gode investeringer i 2021. Samlet set gav det nogle rigtig flotte afkast i AP Active, siger investeringsdirektøren.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

9,9 %

13,4 %

16,9 %

19,4 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Active i 2021 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

 

Kunder, der sparer op i AP Bæredygtig, har også god grund til at være tilfredse med deres afkast. En kunde med ti år til pension har nemlig fået et afkast på 12,3 procent før skat i 2021. Mens en kunde med 30 år til pension har fået et afkast på 19,9 procent.

- De flotte afkast i AP Bæredygtig kommer primært fra vores investeringer i reale aktiver som sol- og vindenergi, som har været rigtig gode investeringer for os. I AP Bæredygtig har vi også investeringer i it- og medicinalvirksomheder, som bidrager positivt til afkastene. Blandt de kommercielle selskabers produkter med fokus på klima- og bæredygtighed har AP Bæredygtig fået det højeste afkast sidste år, når vi ser på kunder med 30 år til pension. Det er vi stolte af.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

11 %

12,3 %

17,2 %

19,9 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Bæredygtig i 2021 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Fælles holdindsats

Samlet set er investeringsdirektøren særdeles godt tilfreds AP Pensions afkast for 2021.

- Det er nogle ekstremt flotte afkast, vi har fået, både for AP Active og AP Bæredygtig. Afkastene er opnået ved en fælles holdindsats i vores investeringsafdeling med mange dygtige folk, der har bidraget til resultaterne i et turbulent marked, fortæller Rasmus Cederholm.

Optimistisk for 2022

Rasmus Cederholm tror, at de dominerende temaer for de finansielle markeder i 2022 bliver stigende renter og inflation, men han ser optimistisk på året, selvom han dog ikke tror, at vi skal forvente afkast af samme kaliber som i det forgangne år.

- Jeg tror, at det går den rigtige vej med corona-virussen, som vi forhåbentligt vil se gå ind i sit efterår. Dermed får vi åbnet økonomierne, forsyningskæderne bliver genetableret, og inflationen begynder at rulle af. Men jeg forventer også et turbulent år, hvor markederne skal genfinde sig selv. Derfor tror jeg ikke, at det bliver et højafkast-år som i 2021. Det bliver nok nærmere nogle konsoliderende afkast, vi kommer til at se, forklarer Rasmus Cederholm.

Du kan se afkastet på din egen pensionsopsparing på Min Pension

 

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.