• Samfundsansvar

Finansiel storm blev til orkan i årets tredje kvartal

Den storm, de finansielle markeder har befundet sig i, i langt størstedelen af 2022, udviklede sig i årets tredje kvartal til en orkan. Den hårde omgang kan også ses på afkastene hos kunderne i AP Pension. Se nederst i artiklen en film, hvor vores investeringsdirektør, Rasmus Cederholm, forklarer, hvad krig, inflation og stigende renter betyder for din pension.

Hvad betyder krig, inflation og stigende renter betyder for din pension? I filmen kan du høre Rasmus Cederholm forklare, hvad den finansielle orkan, som vi befinder os i, betyder for din pensionsopsparing.

Krig, inflation og stigende renter har været en giftig cocktail for de finansielle markeder. Og hvor markederne i årets første halvår befandt sig i en storm, så rendte de i årets tredje kvartal ind i en orkan ifølge investeringsdirektør i AP Pension, Rasmus Cederholm.

Den voldsomme omgang viste sig blandt andet, da aktiemarkedet på den sidste handelsdag i tredje kvartal havde tabt samlet 25 procent sammenlignet med, da aktiemarkedet var på sit højeste i år tilbage i januar. Samtidig er de globale statsobligationer blevet ramt af en ordentlig bjørnepote, der har givet dem et fald på toppen med 20 procent. Årsagen til de voldsomme fald er et problem, der har præget størstedelen af året, forklarer Rasmus Cederholm.

- Baggrunden for den negative udvikling på de finansielle markeder er det problem, der har plaget økonomierne hele året - nemlig alt for høj inflation, siger investeringsdirektøren.

Spæde tegn på at der var ved at komme styr på inflationen i USA, blev i sensommeren gjort til skamme. Og i Europa er inflationen også galopperet afsted. Den hidsige inflation er noget, som centralbankerne i USA og Europa har som deres vigtigste opgave at få bragt ned.

- Centralbankerne har været meget klare i mælet om, at det har allerhøjeste prioritet at bringe inflationen under kontrol. Det er centralbankernes fremmeste opgave, uanset om det bringer økonomien i recession. Det er det, der har sendt renterne på sikre statsobligationer i vejret og risikoappetitten for køb af aktier sydover, forklarer Rasmus Cederholm.  

AP Pensions afkast ramt af den finansielle orkan

De voldsomme udfald på de finansielle markeder viser sig også på afkastene for kunder i AP Pension, hvor de to investeringslinjer, AP Active og AP Bæredygtig, ikke er gået ram forbi af den finansielle orkan.

- Det er bemærkelsesværdigt, at kredit har givet lige så stort negativt afkast som aktier. Men det er endnu mere bemærkelsesværdigt, at afkastet på sikre obligationer har været næsten lige så negativt. I og med at de negative afkast på de tre likvide aktivklasser har været af omtrent samme størrelsesorden, er der ikke den store forskel i afkastene på udløbsfondene med 10, 20 og 30 år til pension, fortæller Rasmus Cederholm.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

                   -13,8 %

                   -15,5 %

                   -17,0 %

                   -17,9 %

Figuren viser det samlede afkast i udløbsfondene for AP Active efter årets tredje kvartal af 2022 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

                     -9,7 %

                   -10,8 %

-13,8 %

-15,4 %

Figuren viser det samlede afkast i udløbsfondene for AP Bæredygtig efter årets tredje kvartal af 2022 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Vejrer morgenluft efter mavepuster

Når det drejer sig om udviklingen på de finansielle markeder i årets sidste kvartal, så vejrer investeringsdirektøren en smule morgenluft efter en mavepuster i årets tre første kvartaler.

- Mavefornemmelsen er god. For efter tre hårde kvartaler kan fjerde kvartal godt gå hen og pynte på et år, som afkastmæssigt har været en mavepuster. Som så ofte før er udviklingen i amerikansk økonomi afgørende for timingen af markedet. Får vi tegn på, at inflationen vender rundt, og presset på arbejdsmarkedet aftager, vil den amerikanske centralbank kunne lette foden fra bremsen. Dermed vil en recession i amerikansk økonomi kunne undgås, hvilket vil være en julegave til finansmarkederne, siger Rasmus Cederholm.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.