• Bæredygtighed

Ferieklar med overskud

Sommerferien nærmer sig, rejselysten boomer efter corona, og vi glæder os til at slappe af. Men en fyldt mailboks, hængepartier og urealistiske forventninger kan spolere glæden. Heldigvis kan du selv gøre meget for at få en god ferie – og komme ned i gear, mens du har fri.

Vi har tit rigtig travlt op til ferien – opgaver skal afsluttes, ordrer skal sendes og vi skal lige nå at holde de sidste statusmøder, inden vi skilles for sommeren. Tid er knap, og derfor kan det betale sig at forberede og planlægge, så vi afslutter med overblik og ro og kan gå på ferie med overskud.

Helbredsvejleder Lise Nehm fra AP Care giver her nogle praktiske råd til, hvordan du kan komme godt afsted og få en afslappende ferie, som også giver dig overskud til tiden efter ferien.

- Grundlaget for en god ferie er at være i balance inden. På den måde styrkes immunforsvaret, og du bliver ikke så let syg i ferien. Det kan der være en risiko for, når kroppen endelig slapper af efter en hård periode, fortæller Lise og tilføjer, at man skal være opmærksom på, om man kører sig selv for hårdt til hverdag, hvis man ofte bliver syg i ferien.

Lise har flere råd til, hvordan du kan forberede dig før ferien:

Hold sammenhængende ferie

  • Benyt muligheden for at holde en længere sammenhængende ferie, gerne tre uger, i stedet for at holde fri i flere korte perioder. På den måde kommer du bedre ned i gear og får det fulde udbytte af ferien.

Forventningsafstem både på arbejdet og med familien

  • Aftal med din chef/arbejdsgiver, hvilke arbejdsopgaver der skal være løst inden ferien, og hvem der tager over, mens du er væk.
  • Tal med familien om, hvad I skal lave i ferien, og hvordan I organiserer den. Det kan være en god ide for f.eks. småbørnsforældre at aftale noget alenetid til hver forælder, hvor I helt kan koncentrere jer om jeres egne behov for at slappe af og samle ny energi.

Planlæg den sidste tid før ferien grundigt

  • Skab overblik over opgaverne, prioriter dem og lav en tidsplan, så du ikke bliver overrasket af uventede pligter lige inden ferien.

Sæt tid af til at binde ender op

  • Selvom du planlægger, dukker der næsten altid noget op i sidste øjeblik, så for at undgå stress, kan du f.eks. skabe luft i kalenderen ved at holde færre møder.

Lise anbefaler også, at du for alvor bruger ferien til at lade op til det travle arbejdsliv, når du kommer tilbage. Helt konkret foreslår hun:

Rejs ikke med det samme

  • Tag nogle dage derhjemme, hvor du stille og roligt vænner dig til at holde fri, frem for at stresse rundt og pakke de sidste dage inden ferien.

Fokuser på andre dele af dit liv end arbejdet

  • Forventningsafstem med din leder, i hvilket omfang du er tilgængelig eller ikke er tilgængelig, så der ikke er overraskelser for nogen af jer. Det vil give dig ro.

Accepter det, hvis du alligevel kommer til at tænke over arbejdet

  • Hvis du har brug for det, kan du f.eks. lægge ½ time i kalenderen her og der, hvor du godt må tænke over arbejdet og noter evt. gode idéer.

Bevæg dig

  • Motion er altid godt, også for at komme ned i gear, men i ferien er det ikke nødvendigvis hård træning, du skal satse på. Du kan f.eks. gå ture, svømme eller lege med børnene i stedet.

Vend tilbage til din normale døgnrytme, inden ferien slutter

  • Så du er forberedt på hverdagen. Hvis du sover dårligt natten inden, du skal tilbage på jobbet, er det helt normalt. Det er en almindelig reaktion, når man skifter til noget nyt.

AP Pensions helbredsvejledere kan hjælpe

Hvis du ikke har det godt, eller hvis helbredet svigter, kan du få hjælp og rådgivning af AP Pensions helbredsvejledere i AP Care. Det er en del af vores tilbud til dig som kunde.

Udfyld kontaktformularen, så ringer vi dig op i løbet af 48 timer.

Du er også velkommen til at ringe eller skrive til os. Telefonerne er åbne mandag til torsdag mellem klokken 08.00 og 16:30 og fredag mellem klokken 08:00 og 16:00.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.