• Bæredygtighed

De finansielle markeder ramt af den perfekte storm

Årets første halvår har været en hård omgang for de finansielle markeder, der er blevet ramt af store kursfald gennem 2022. Faldene på de finansielle markeder påvirker også afkastene for kunderne i AP Pension.

Med krig i Ukraine, propper i forsyningskæderne, galoperende inflation og frygt for recession er de finansielle markeder blevet udsat for store prøvelser i første halvår af 2022.  De mange faktorer har været en giftig blanding for både aktier og obligationer, der er blevet ramt af den perfekte storm, forklarer investeringsdirektør i AP Pension, Rasmus Cederholm.  

- Den første halvdel af 2022 har været meget voldsom. Vi har fra starten af året haft et hårdt inflationspres. Det pres blev yderligere forstærket med krigen i Ukraine, der har gjort inflationen mere permanent. Oven i det har vi fået en meget stram pengepolitik fra den amerikanske centralbank, hvilket vi ellers ikke har haft gennem de seneste år. Pengepolitikken bliver strammet samtidig med, at renterne bliver hævet for at dæmpe inflationen, siger AP Pensions investeringsdirektør, Rasmus Cederholm og fortsætter:

- Det ultimative middel til at bekæmpe inflationen er stigende renter, men stigningen kommer på et ubelejligt tidspunkt. Normalt strammer man pengepolitikken, når økonomien buldrer afsted. Men sideløbende med rentestigningerne har økonomien tabt momentum. Det hele blandet sammen har givet en stor usikkerhed - og er der noget, de finansielle markeder ikke kan lide, så er det usikkerhed. 

Hård periode viser sig på afkastene

De hårde og usikre tider på de finansielle markeder viser sig også i afkastene hos kunderne i AP Pension.

- Aktier er gennem første halvår faldet med 14 procent, målt i danske kroner. Vi har vænnet os til, at renterne har været faldende i en lang årrække og dermed skabt en bund under obligationskurserne. Men sådan har det ikke været i år. Tværtimod er obligationer faldet med syv procent. Det er helt uhørt for obligationer, og det er et rigtig grimt fald. Samlet set er det baggrunden for afkastene i AP Active, siger Rasmus Cederholm.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

-10,9 %

-12,4 %

-13,8 %

-14,7 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Active efter årets første halvår af 2022 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

For kunder, der investerer via AP bæredygtig, er det også minus-afkast. Dog mindre end i AP Active.

- I AP Bæredygtig har vi også minus-afkast efter første halvår, men porteføljen har klaret sig bedre end AP Active. Det er primært båret af reale aktiver i form af grøn energi, der har klaret sig fint. Vi har også en del sundhedsaktier, som kun er nede med to procent for året. Men særligt reale aktiver har været et lyspunkt, forklarer investeringsdirektøren.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

-7,0 %

-8,0 %

-10,4 %

-11,7 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets første halvår af 2022 for kunder med 5, 10, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Udgangspunktet er: Hold fast i den risiko, du har valgt

Som pensionskunde kan det give bekymring at se sit pensionsafkast gå i minus, men Rasmus Cederholm vurderer, at man skal være varsom med selv at begynde at skrue ned for risikoen på sit pensionsdepot.

- Hvis du ændrer risikoprofil på din pensionsopsparing, så realiserer du de negative afkast, og historien viser, at det er meget svært at sadle om i tide, så man når at få opturen med, når markedet vender. Vi tror på, at det lønner sig at tage risiko. Specielt, hvis du har lang tid til pension og dermed har tid til at indhente eventuelle tab undervejs. Vi kan også konstatere, at kunder med 30 år til pension gennem det seneste halvandet år har et positivt afkast på seks procent. Så selvom vi oplever store fald i øjeblikket, så er mange stadig i plus, når vi kigger længere tilbage, fortæller vores investeringsdirektør og fortsætter:

- Hvis du har kort tid til pension, så investerer vi med mindre risiko. Det betyder færre aktier og en overvægt af obligationer. Obligationer er også faldet i værdi på grund af de stigende renter, men hvis renterne falder igen, så vil tingene normalisere sig selv hurtigt, og obligationerne vil formentligt komme kraftigt tilbage til gavn for pensionsdepoterne.

AP Pension har en investeringsguide, som hjælper vores kunder til at få klarlagt, om man har påtaget sig den risiko, der passer til den enkeltes risikovillighed. Vi investerer i overensstemmelse med kundens valg, og vi vurderer risikoen i investeringerne. Vi har en strategi, der har vist sit værd gennem årene.

Stor usikkerhed

Hvis vi skal se en bedring på de finansielle markeder, så bliver det ifølge Rasmus Cederholm afgørende i hvilken retning inflationen bevæger sig. Der er dog mange ubekendte faktorer, som vil kunne give yderligere bump på vejen.

- Vi står med en enorm usikkerhed i øjeblikket. Det er meget tåget, og det er svært at se, hvor vi skal hen. Men det afgørende bliver, at inflationen aftager, for så har vi fået bevis for, at rentestigningerne har en effekt. Hvis inflationen ikke falder, så bliver det grimt, for så bliver den amerikanske centralbank nødt til at stramme yderligere. Herudover kommer vi til at holde skarpt øje med, hvordan væksten er ude i virksomhederne, for det giver en god indikation af, hvor økonomien er på vej hen, fortæller Rasmus Cederholm.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension

 

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.