• Samfundsansvar

AP Pension vil sætte nye standarder for betonbyggeri

Beton som byggemateriale har flyttet grænserne for arkitekturen gennem tiderne. Grænsen, der nu skal flyttes, handler om CO2-udledning. Med et nyt byggeri i udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia vil AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, med støtte fra blandt andet Realdania sætte nye standarder for betonbyggeri.

Beton hører til blandt de moderne byggematerialer, som har været med til at flytte grænserne for arkitekturen. Men betonen er under pres i byggeriets grønne omstilling, primært på grund af et betydeligt CO2-aftryk i fremstillingen af cement.

For at mindske CO2-aftrykket i beton er en række partnere anført af AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, gået sammen om udvikling af en mere bæredygtig bygning, der skal sænke CO2-aftrykket i betonbyggeri markant. Bygningen vil blive opført i udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia, hvor AP Ejendomme opfører et fælleshus, hvor ambitionen er, at det skal blive Danmarks mest bæredygtige betonhus.

- I AP Ejendomme vil vi gerne gå forrest i den grønne omstilling. Derfor er vores mål for fælleshuset, at det maksimalt må udlede 5,0 kg CO2 per kvadratmeter per år over en 50-års periode. Det er cirka halvdelen af udledningen fra traditionelt byggeri. Det kræver nytænkning og udvikling af nye løsninger i hele processen for at nå vores ambitioner, siger adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

Hos både Aalborg Portland og Unicon, som leverer henholdsvis CO2-reduceret cement, FutureCem og beton med lavere CO2-aftryk til projektet, er der begejstring over byggeriet og ambitionen.

- Aalborg Portland skal være en del af løsningen i den grønne omstilling. Projektet med AP Pension og de øvrige partnere viser tydeligt, hvordan man kan bygge langt mere bæredygtigt med beton, end man hidtil har troet. Det bør være en øjenåbner for resten af branchen, så vi i fællesskab kan skabe mere bæredygtigt byggeri, siger direktør hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Innovationsforløb skal sikre hele processen

Planen er, at det nye fælleshus skal fungere som showcase, der kan vise fremtidens innovative løsninger til en grøn omstilling af betonbyggeriet og bidrage til vigtig dokumentation, erfaring og læring undervejs i byggeriet.

For at sikre, at de ambitiøse mål for minimalt CO2-aftryk opnås, samtidig med at fælleshuset fremstår smukt og funktionelt, gennemfører parterne bag huset et innovationsforløb, som blandt andet er støttet af Realdania og drives frem af Rambøll, Henning Larsen og Teknologisk Institut.

- Innovationsforløbet er en meget vigtig fase for at sikre optimeret og intelligent materialeanvendelse. Forløbet skal også sikre de innovative fremstillingsmetoder, der kan nedsætte betons indlejrede CO2-aftryk – og ikke mindst, at vi udnytter betonens arkitektoniske og byggetekniske fordele, så de løsninger, vi udvikler, har fokus på og samspil med æstetik, statik, materialeegenskaber, fremstillings- og udførelsesmetoder og drift, forklarer Thomas Juul Andersen fra Teknologisk Institut.

Også arkitekt Troels Dam Madsen fra Henning Larsen ser frem til gennemførelsen af innovationsforløbet, som også kommer til at sætte sit præg på arkitekturen.

- Den måde vi skaber arkitektur på, vil være anderledes i projektet, da det sker i et vigtigt samspil mellem LCA-vurderinger og æstetiske muligheder. Det kommer til at afspejle sig arkitektonisk, og derfor vil innovationsforløbet og resultaterne herfra helt konkret være med til at forme arkitekturen, siger Troels Dam Madsen.

Inspiration til hele branchen

Det er ikke kun selve byggeriet, projektpartnerne forventer vil få stor opmærksomhed. Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, har også store forventninger til fremtidens efterspørgsel på mere bæredygtige betonløsninger.

- Vi forventer, at projektet vil skabe opmærksomhed om de mange muligheder, der er for at reducere CO2-aftrykket fra betonbyggeri. Der er med rette stor fokus på aftrykket fra selve materialet, men der ligger store uforløste potentialer i designet og udførelsen. Det bliver foldet ud i dette projekt, og dermed er projektet et meget vigtigt skridt på vejen til at realisere betonbranchens mål om en halvering af CO2-udledningen i 2030, siger Dorthe Mathiesen.

Selve innovationsforløbet forventes at løbe det næste stykke tid, hvorefter selve byggeriet igangsættes. Projektet ledes af AP Pension med deltagelse af Teknologisk Institut, Henning Larsen, Rambøll, Dansk Beton, Unicon og Aalborg Portland.

For yderligere information:

Peter Olsson, adm. direktør AP Ejendomme, pol@appension.dk – mobil: 2098 5018

Thomas Juul Andersen, teamleder Teknologisk Institut, tja@teknologisk.dk

Troels Dam Madsen, projektleder, Henning Larsen, tdm@henninglarsen.com

Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, dma@di.dk

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.