• Samfundsansvar

Positiv stemning på de finansielle markeder giver plus på afkastene

De positive tendenser på de finansielle markeder fra slutningen af 2020 er fulgt med ind i 2021. Efter første kvartal i år er der nemlig positive afkast til kunderne i AP Pension. De positive afkast viser sig både i investeringerne i AP Active og AP Bæredygtig.

Årets første kvartal på de finansielle markeder fortsatte tendensen fra slutningen af 2020 med positive aktiemarkeder til gavn for pensionsafkastene. Men til forskel fra sidste år, så har renterne i årets første måneder rykket på sig.

- Første kvartal i 2021 fortsatte på mange måder som slutningen af sidste år med positive aktiemarkeder. Men hvor renterne lå stille i 2020, selvom aktiemarkederne steg, så har vi i årets første kvartal oplevet, at renterne er begyndt stige i USA. Det skyldes en kombination af en meget ekspansiv penge- og finanspolitik og sandsynligheden for en stærk vækst både i år og næste år. Den kombination lægger et øget pres på inflationen og dermed også renterne, siger investeringsdirektør i AP Pension, Ralf Magnussen, og uddyber:

- Det har særligt været aktier inden for energi, finans og oplevelsesøkonomi, der har klaret sig godt i årets første tre måneder. Det er ellers sektorer, der under corona-nedlukningen lå underdrejet, men i takt med at corona-vaccinerne bliver rullet ud, og økonomier åbner, så klarer de sig bedre, forklarer investeringsdirektøren.

En rigtig god investering

En kunde med ti år til pension har fået et afkast på 3,9 procent, mens en kunde med 20 år til pension har fået et afkast på 5,1 procent. Ser vi på en kunde, der har 30 år til pension, så er der efter første kvartal et afkast på 5,9 procent.

- De pæne afkast i AP Active skyldes, at vores aktieportefølje har klaret sig rigtig flot. Det at investere i valueaktier, som f.eks. bankaktier, der har været begunstiget af rentestigninger, har været en klar fordel. Samtidig havde vi en større gevinst på vores aktieinvestering i Vestjysk Bank, som vi købte i 2017, da Arbejdernes Landsbank gav et købstilbud på vores aktier i Vestjysk Bank i marts. Samlet set har vi tjent omkring en halv mia. kr. ved at være aktionær i Vestjysk Bank siden 2017, så det har været en rigtig god investering, siger Ralf Magnussen.

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

2,8 %

3,9 %

5,1 %

5,9 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Active efter årets første kvartal i 2021 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

AP Bæredygtig fortsætter i grønt   

AP Pensions bæredygtige investeringslinje, AP Bæredygtig, har lige som AP Active haft en positiv start på 2021 med grønne tal til pensionsopsparingen, om end afkastene ikke var helt lige så høje som for AP Active. En kunde med ti år til pension har fået et afkast på 1,6 procent i AP Bæredygtig. For en kunde med 20 år til pension er der et plus på 2,8 procent, og for en kunde med 30 år til pension er afkastet på 3,6.

- Når afkastet i AP Bæredygtig-porteføljen er lavere end i AP Active, skyldes det, at aktieporteføljen i AP Bæredygtig bliver forvaltet på en anden måde. Der er ikke lige så mange value- og energi-aktier i AP Bæredygtig, og der er også en væsentligt mindre eksponering til finansaktier. Så de dele af aktiemarkedet, der har klaret sig bedst, fylder ikke meget i AP Bæredygtig-porteføljen. I AP Bæredygtig har vi større investeringer i grøn energi, som f.eks. solceller og vindmøller, hvor der er faste afregningspriser med myndighederne, siger Ralf Magnussen.

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

1,3 %

1,6 %

2,8 %

3,6 %

Figuren viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets første kvartal i 2021 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Positive tendenser kan fortsætte

Samlet set er Ralf Magnussen godt tilfreds med, hvordan afkastene endte ud efter årets første kvartal, og han har en tro på, at de positive afkast vil fortsætte henover andet kvartal.

- Både for AP Active og AP Bæredygtig er det en fornuftig start på året, vi har fået. Med yderligere udrulninger af corona-vacciner og åbninger af økonomierne tror jeg på, at de positive tendenser kan fortsætte her i andet kvartal, siger Ralf Magnussen.

Du kan se dit pensionsafkast på Min Pension

 

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.