• Samfundsansvar

Investeringsdirektør: Et turbulent og begivenhedsrigt tredje kvartal

Aktiemarkederne buldrede afsted i årets første to kvartaler, men i tredje kvartal har bekymring for en ny coronabølge og flaskehalsproblemer i produktionen sat en kæp i hjulet på de finansielle markeder.

Mens de finansielle markeder i årets første seks måneder red afsted på positive strømme af genåbning af økonomier og gode nyheder om coronavaccinernes udrulning, så har det netop overståede tredje kvartal givet flere bump på vejen.

- Tredje kvartal har været kendetegnet ved uklarheder på de finansielle markeder, og i løbet af sommeren blev der sat en kæp i hjulet på de positive tendenser fra første halvår, forklarer investeringsdirektør i AP Pension, Rasmus Cederholm, og fortsætter:

- Vi begyndte at se en aftagende vækst, samtidig med at der kom en bekymring for en fjerde coronabølge som følge af deltavarianten. Herudover har vi et flaskehalsproblem i produktionen. Det er særligt microchips, som bliver brugt i alt fra biler til telefoner og stort set alt, hvad der kan komme i en stikkontakt, der er mangel på. Dermed brænder mange sektorer inde med varer, der ikke kan komme ud til forbrugerne, siger Rasmus Cederholm.

De finansielle markeder har svært ved at finde ud af, om manglen på microchips er et efterslæb fra coronanedlukningerne, eller om det er et længerevarende problem. Det kan i værste fald betyde stigende priser og inflation. Sammen med den aftagende vækst kan det være en kombination, som er gift for aktiemarkederne, forklarer Rasmus Cederholm.

Investeringsdirektøren nævner samtidig sagen om den kinesiske ejendomsgigant, Evergrande, der kæmper med en gæld på over 1.900 mia. kr., som en sten i skoen, der pludselig dukkede op og gav usikkerhed på de finansielle markeder.

- Listen med udfordringer i tredje kvartal er lang, og det kan bedst beskrives som et begivenhedsrigt og turbulent kvartal. Men det hører med til helhedsbilledet, at den underliggende drift i langt de fleste virksomheder er enormt sund, og de viser gode regnskabstal, siger Rasmus Cederholm.

Fortsat flotte positive afkast

Selvom det seneste kvartal har været begivenhedsrigt og turbulent, så er der fortsat flotte afkast til de kunder, der sparer op i livscyklusproduktet AP Active, hvor en kunde med ti år til pension har fået et afkast før skat på 8,5 procent i årets første ni måneder, mens afkastet er på 12,3 procent for en kunde med 30 år til pension.   

- Selvom det var et turbulent kvartal, har vi i AP Active fortsat flotte positive afkast efter tredje kvartal. Afkastet kommer blandt andet fra vores investeringer i it-sektoren og finanssektoren, som har klaret sig rigtig fint gennem året indtil videre, siger investeringsdirektøren.

 

AP Active, 5 år

AP Active, 10 år

AP Active, 20 år

AP Active, 30 år

                      6,4 %

                      8,5 %

                    10,8 %

                    12,3 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Active efter årets tredje kvartal i 2021 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Sundhed og it trækker afkast op

For kunder, der sparer en del af pensionsopsparingen op i vores bæredygtige investeringslinje, AP Bæredygtig, er der også god grund til at være tilfreds med det samlede afkast efter tredje kvartal. For her har en kunde med ti år til pension fået 7,6 procent i afkast, mens en kunde med 30 år til pension har fået 12,5 procent.

- I AP Bæredygtig har vi nydt godt af, at it-sektoren har klaret rigtig fint i år, ligesom vores investeringer inden for sundhed også har gjort det godt. Og samtidig har vi nydt godt af investeringer i solceller og vindenergi. I AP Bæredygtig kan vi ikke på samme måde som i AP Active investere i finanssektoren. Det skyldes, at banker f.eks., som fylder meget i finanssektoren, udsteder lån til blandt andet olieselskaber, og det kan vi ikke understøtte i AP Bæredygtig.

 

AP Bæredygtig,
5 år

AP Bæredygtig,
10 år

AP Bæredygtig,
20 år

AP Bæredygtig,
30 år

                      6,8 %

                     7,6 %

10,7 %

12,5 %

Tabellen viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter årets tredje kvartal i 2021 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension. Afkastet er før pensionsafkastskat.

Naturligt med en lille pause

Ved indgangen til fjerde kvartal vurderer Rasmus Cederholm, at vi ikke vil komme til at se de store stigninger på aktiemarkederne i løbet af kvartalet.

- Efter de store aktiestigninger, vi oplevede i første halvår, er det meget naturligt, at markedet lige sætter sig og tager sig en pause og ser, hvad der sker, siger Rasmus Cederholm og fortsætter:

- Derfor er min forventning til fjerde kvartal, at der er en mindre risiko for, at vi skaber et lille negativt afkast for kvartalet, men en stor sandsynlighed for, at vi skaber et lille positivt afkast.

Du kan følge afkastet på din pensionsopsparing på Min Pension.

 

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.