• Samfundsansvar

AP Pensions investeringsdirektør: 2020 blev et helt vildt og usædvanligt år

Coronavirussen var det helt overskyggende tema i 2020, og virussen satte også sit præg på de finansielle markeder i sådan en grad, at kursfaldene kun tåler sammenligning med det store børskrak på Wall Street i USA i 1929 og den seneste finanskrise i 2008. Men selvom de finansielle markeder i foråret faldt kraftigt, så har investeringsafdelingen i AP Pension hentet flotte positive afkast hjem til vores kunder i 2020.

I marts 2020 fik coronavirussen ændret den hverdag, som vi kendte. De finansielle markeder blev inficeret af virussen i sådan en grad, at da markederne var på det laveste i slutningen af marts, måtte der kigges i historiebøgerne for at finde lignende fald.

- Det var et kæmpe chok, at coronavirussen skulle udvikle sig til en global pandemi, og på de finansielle markeder var der tvivl om, hvorvidt virussen mest havde karakter af et stort midlertidigt chok, som en naturkatastrofe, eller om det ville udvikle sig til en langvarig krise som finanskrisen. Det gav så stor usikkerhed, at der i marts var kursfald, der kun tåler sammenligning med børskrakket på Wall Street i 1929 og den seneste finanskrise i 2008. Det var vildt og ekstraordinært usædvanligt, det vi oplevede i marts sidste år, siger investeringsdirektør Ralf Magnussen og fortsætter:

- Vores analyse i AP Pension var, at corona-situationen mere havde karakter af en naturkatastrofe end en finanskrise. For vi mente, at når nedlukningerne sluttede, og man kunne finde midler til at få økonomierne tilbage på sporet, så ville den økonomiske efterspørgsel komme tilbage. De hjælpepakker, som blandt andet den amerikanske centralbank kom med, var så kraftige, at det var med til at skabe en bund på de finansielle markeder. Det betød, at vi i andet kvartal oplevede nogle flotte afkast. Vi så også flotte afkast efter tredje kvartal og særligt også i fjerde kvartal, hvor den store gode nyhed var, at der ville komme en godkendt corona-vaccine i slutningen af kvartalet, siger Ralf Magnussen.

Afkast i toppen af pensionsbranchen

De positive tendenser, der kom på de finansielle markeder i løbet af 2020, viser sig også på de samlede afkast efter årets slutning for pensionsopsparingerne i AP Active, hvor vi har opnået afkast, der er med helt i toppen af branchen, og det samme er tilfældet, hvis vi ser på vores afkast på fem års sigt.

- Når vi ser på en kunde med ti år til pension, så var der i 2020 et afkast på 8,6 procent. For en kunde med 20 år til pension var afkastet på 9,7 procent, mens en kunde med 30 år til pension fik et afkast på 12 procent. Det er meget flotte afkast, når vi tænker på, at vi på de værste dage i marts tabte 20 procent på en almindelig pensionsordning med 15-20 år til pension, fortæller Ralf Magnussen og forklarer om nogle af årsagerne til de flotte afkast:

- Da de finansielle markeder faldt i marts, købte vi kreditobligationer for store milliardbeløb. I vores aktieportefølje havde vi i forvejen en masse it-selskaber og noget af det, der har klaret sig godt igennem corona-krisen har været it-aktier. Det skyldes, at it-virksomheder har nogle forretningsmodeller, der kan klare sig godt, selv om der kommer en nedlukning. I sommer foretog vi en større omlægning af vores aktieportefølje, så vi blandt andet fik selskaber fra oplevelsesøkonomien ind i porteføljen, som vi forventede ville reagere positivt, hvis der kom gode vaccinenyheder. Derfor havde vi en rigtig stærk afslutning på året.

AP Active, 5 år AP Active, 10 år AP Active, 20 år AP Active, 30 år
7,7% 8,6% 9,7% 12,0%

Figuren viser det samlede afkast i AP Active efter 2020 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension.

Sol og vind i AP Bæredygtig

Vores bæredygtige investeringslinje, AP Bæredygtig, leverede også gode resultater sidste år.

- Med AP Bæredygtig har vi også leveret positive afkast i 2020. En kunde med ti år til pension har fået et afkast på 6,7 procent, mens en kunde med 20 år til pension har fået et afkast på 7,7 procent. For en kunde med 30 år til pension er afkastet på 9 procent efter 2020. Det er særligt grønne investeringer som solceller og vindmøller, der har været med til at skabe de positive afkast i AP Bæredygtig, siger Ralf Magnussen.

AP Bæredygtig,
5 år
AP Bæredygtig,
10 år
AP Bæredygtig,
20 år
AP Bæredygtig,
30 år
6,4% 6,7% 7,7% 9,0%

Figuren viser det samlede afkast i AP Bæredygtig efter 2020 for kunder med fem, ti, 20 og 30 år til pension.

Du kan se mere om dit afkast på Min Pension.

Tror på positive afkast i 2021

Selvom 2021 ikke er mange dage gammelt, så tør vores investeringsdirektør godt komme med sit bud på, hvordan det kommer til at gå på de finansielle markeder i år.

- Coronavaccinen vil blive mere og mere udbredt i år, og der vil fortsat være en understøttende økonomisk politik. Så vi oplever formentligt en rigtig god vækst og indtjening i år. Derfor tror jeg, at vi står med positive afkast ved afslutningen af året, men jeg tror ikke, at afkastene bliver lige så høje, som vi har set i andet halvår af 2020.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.