• Samfundsansvar

Coronavirussen sendte afkastene i negativ retning i første kvartal

Coronavirussen var den altdominerende faktor på de finansielle markeder i årets første kvartal. Virussens påvirkning viste sig også på vores afkast i første kvartal i AP Pension, hvor kunderne fik negative afkast. Se video nederst i artiklen, hvor AP Pensions investeringsdirektør, Ralf Magnussen, forklarer mere om afkastene for årets tre første måneder og kommer med sit bud på, hvordan corona-krisen kommer til at påvirke de finansielle markeder resten af året.

Coronavirussen har for en periode lukket store dele af samfundet i Danmark og verden omkring os. De enorme omvæltninger, som vi oplever i denne tid, har også vist sig på kundernes afkast efter årets første kvartal, der ender ud med negative tal.

Året startede dog ellers lovende på de finansielle markeder, forklarer AP Pensions investeringsdirektør, Ralf Magnussen.

- Aktiemarkederne fik en fornuftig start på året, fordi der var opnået en handelsaftale mellem Kina og USA. Verdensøkonomien var i fremgang, og vi så stigende aktiekurser i USA og Europa. Men det ændrede coronavirussen, siger Ralf Magnussen om starten på aktiemarkederne i 2020.

Da coronavirussen bevægede sig fra Kina og videre til Europa og USA oplevede aktiemarkederne markante fald. I Europa faldt aktiemarkedet i løbet af en måned med over 40 procent, mens det i USA faldt med 30 procent.

- Faldende på aktiemarkederne i løbet af februar og marts var så store, at vi skal have historiebøgerne frem for at finde tilsvarende fald. Markedet har efterfølgende rettet sig, og siden slutningen af marts er de brede aktieindeks steget omkring ti procent. Men alt i alt har det været et meget hårdt første kvartal, fortæller Ralf Magnussen.

De store fald på aktiemarkedet slår også igennem på afkastene efter første kvartal.

- Kunder, der er tæt på pension, har fået et afkast på minus seks procent. Men vi skal huske, at de samme kunder i 2019 fik et afkast på otte procent, så når vi vurderer de to år samlet, så er afkastet fortsat positivt. Kunder med 20 år til pension, som har en stor andel af aktier, har fået et afkast på minus 15 procent, mens de sidste år fik et afkast på 19 procent. Udsvingene bekræfter, at man skal se pensionsopsparing som en langsigtet investering og ikke kun fokusere på et enkelt år, siger Ralf Magnussen.

 AP Active, 10 år AP Active, 20 år AP Active, 30 år
-11,1% -15,4% -15,8%


Figuren viser afkastene i AP Active efter årets første kvartal for kunder med 10, 20 og 30 år til pension.Negative afkast på AP Bæredygtig.

Ligesom for AP Active blev vores bæredygtige investeringslinje, AP Bæredygtig, der blev introduceret i juni 2019, også påvirket af coronavirussen i årets første kvartal. Her er det ligeledes kunder med lang tid til pension, der har oplevet de største fald i årets tre første måneder.

 AP Bæredygtig, 10 år AP Bæredygtig, 20 år AP Bæredygtig, 30 år
 -9,5%  -13,6%  -15,2%

Figuren viser afkastene i AP Bæredygtig efter årets første kvartal for kunder med 10, 20 og 30 år til pension.

Se videoen med Ralf Magnussen, der forklarer mere om første kvartal og giver sit bud på, hvordan coronavirussen kommer til påvirke afkastene for resten af året.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.