• Samfundsansvar

Positive takter på markederne kommer pensionskunderne til gode

På trods af handelskrig mellem verdens to stormagter og et Brexit forude, så er der positive vinde på de økonomiske markeder, og det kommer pensionskunderne i AP Pension til gode.

Selvom Kina og USA bekriger hinanden med toldsatser på handelsmarkederne og briterne forsøger at finde en løsning på deres udmelding af EU, så har de finansielle markeder leveret positive afkast gennem 2019, hvilket kommer pensionskunderne til gode. Men handelskrigen er dog fortsat en stor faktor, som investorerne gerne havde været foruden.

- Handelskrigen har ført til en afmatning i investeringer, og det har været en medvirkende årsag til, at vi har set rentefald. Det har også været en medvirkende årsag til, at vi har set, at de områder på aktiemarkedet, der er mest eksponeret, har underpræsteret - herunder tysk bilindustri og Kina, siger investeringsdirektør i AP Pension, Ralf Magnussen, der mener, at kineserne kan spekulere i at holde en handelskrig kørende et par år endnu.

- Der er mange spekulationer om, hvornår handelskrigen er slut. Vores indtryk er, at Kina og USA stadig snakker sammen, men er et stykke fra hinanden. På kinesisk side er der måske nogle, der håber, at man har en anden præsident i USA om nogle år. Derfor er kineserne måske ikke så tilbøjelig til at indgå en aftale med Donald Trump, siger investeringsdirektøren og fortsætter:

- Men dem der lider mest på aktiemarkedet er emerging markets herunder Kina, der er afhængige af, at den globale frihandel fungerer godt.

Ralf Magnussen håber på, at der snarest kommer en afklaring mellem de to stormagter.

Brexit forude

Mens kineserne og amerikanerne bekriger hinanden med toldsatser, bliver der i Europa holdt skarpt øje med, hvad briterne kommer frem til i forbindelse deres udtræden af EU, der er planlagt til 31. oktober 2019. Selvom briterne endnu ikke er ude af EU, så har Brexit haft en stor betydning for markederne.

- Brexit er ikke nyt, vi kendt til det siden 2016, og vi har siden set en markant svækkelse af det britiske pund. Vi kan også se, at det britiske aktiemarked underpræsterer i forhold til de øvrige markeder. Det gør det på grund af politisk usikkerhed, da den politiske usikkerhed, og hvad Brexit kan medføre, har en stor betydning både på britisk og europæisk økonomi. Får vi det værste udfald med en hård Brexit, så vil vi kunne se det på de finansielle markeder, siger Ralf Magnussen.

Positive markeder

På trods af handelskrig og et Brexit, der gennem de seneste år har sat sine aftryk på de økonomiske markeder, så klarer markederne sig bedre end forventet.

- Aktiemarkederne har i september bevæget sig en spids fremad. Og det amerikanske aktiemarked er tæt på alletiders rekord. Og hvis vi evaluerer afkastene for 2019 indtil videre, så har det været et godt afkastår, siger Ralf Magnussen og fortsætter:

- Vi har positive afkast på både aktier, kredit og også på obligationer. Derfor kan vi være rigtig godt tilfredse med afkastene for 2019 – også selvom vi har haft politisk uro. Men jeg tror, at effekten af en lempeligere pengepolitik har været ret betydningsfuld, siger Ralf Magnussen.

Med godt tre måneder tilbage af resten af året, tror AP Pensions investeringsdirektør på, at det ender ud med positive afkast, når vi går ind i 2020.

- Som en forsigtig optimist, så tror jeg, at vi kan se tilbage på et 2019 med tilfredshed.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.