• Samfundsansvar

Investeringsdirektør: Vi skal vænne os til lavere afkast

2018 endte med negative afkast på pensionsopsparingerne for kunderne i AP Pension. En tendens der er gældende for alle pensionsselskaber. Investeringsdirektør i AP Pension, Ralf Magnussen, mener, at pensionsopsparerne skal vænne sig til lavere afkast end tidligere. På tre års sigt har AP Pension det højeste afkast blandt de kommercielle selskaber i kraft af en aktiv og offensiv investeringsstrategi. Se video med Ralf Magnussen nederst i artiklen, hvor han fortæller mere om investeringsåret 2018 og forventningerne til 2019.

Med nytårsraketterne sendt til vejrs ved årsskiftet mellem 2018 og 2019, sagde vi samtidig farvel til et investeringsår, der har været præget af stramninger fra den amerikanske centralbank, handelskrig mellem Kina og USA og en negativ stemning blandt investorerne.

- Da vi gik ind i 2018, var vores forventning, at det ville blive et sværere afkastår end 2016 og 2017. Vi havde dog en tro på, at vi ville stå med positive afkast, når vi kom ud af 2018, men ved årets udgang må vi sande, at der er negative afkast i 2018, fortæller investeringsdirektør Ralf Magnussen. Han kigger over Atlanten for at finde nogle af årsagerne til de negative afkast.

- Vi har haft et aktieår, der har været præget af en rigtig god indtjeningsvækst primært anført af en skattereform i USA og god indtjeningsvækst i virksomhederne. Men der har også været handelskrig og pengepolitiske stramninger fra den amerikanske centralbank. Ligesom stemningen blandt investorerne er gået fra positiv til negativ, siger Ralf Magnussen.

De faktorer, som Ralf Magnussen nævner, viser sig i tallene for investeringsafkastene for 2018, hvor gruppen af kunder i AP Pension med længst tid til pension oplever størst negativt afkast på pensionsopsparingerne.

 5 år  10 år  15 år  20 år  30 år
 -1 %  -2,5 %  -3,4 %  -4,9 %  - 6,3 %

Figur: Afkastoverblik 2018 i procent med fem år til pension, med 10 år til pension, med 15 år til pension, med 20 år til pension og med 30 år til pension.

Et varsel om fremtiden

Sammenlignet med andre pensionsselskaber og deres resultater for fonde med 20 år til pension, klarede AP Pension sig i 2018 bedre end de fleste af de øvrige selskaber.

Pensionsopsparing skal ses som en langsigtet investering, og i gennemsnit inden for de seneste tre år er AP Pension med helt i top med det bedste resultat blandt de kommercielle selskaber med en årlig stigning på fem procent for pensionsopsparinger med markedsrente og 20 år til pension. Det viser tal fra Dannebrog Invest.

Ralf Magnussen ser dog afkastene for 2018 som et varsel om den virkelighed, pensionskunderne skal vænne sig til.

- Jeg tror, at 2018 er et varsel om, hvad vi skal indstille os på i de kommende år – nemlig lavere afkast og en større risiko. Det er også det, som Forsikring & Pensions nye afkastforventninger afspejler, forklarer han med henvisning til de nye pensionsprognoser fra brancheforeningen Forsikring & Pension, der skruer ned for forventningerne til fremtidens afkast.

Gode muligheder for positive afkast

Selvom vi må indstille os på, at afkastene bliver mindre end i årene inden 2018 og risikoen større, så ser Ralf Magnussen muligheder for at få positive afkast i 2019.

- Muligheden for at få positive afkast er til stede i det år, vi lige er gået ind i. For når investorerne er negative, så er det nemmere at overraske positivt. De pengepolitiske stramninger bliver sandsynligvis mindre i 2019, og vi har mulighed for en afklaring i handelskrigen mellem Kina og USA – en handelskrig, hvor begge lande har en interesse i at finde en løsning. Hvis det spiller sig positivt ud, burde det danne grobund for positive afkast i 2019, siger Ralf Magnussen.

For at skabe positive afkast arbejder AP Pension ud fra en aktiv og offensiv investeringsstrategi.

- Vi prøver at finde attraktive ejendomsinvesteringer for at få et stabilt afkast, og vi prøver at finde kreditinvesteringer med en høj grad af kreditværdighed, som kan erstatte obligationer, hvor renten er nul procent. Og så prøver vi løbende at tilpasse risikoen i vores porteføljer, så de afspejler de muligheder, vi ser, siger Ralf Magnussen, om de investeringsmuligheder, der blandt andet skal være med til at sikre gode afkast til kunderne i AP Pension.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.